Punčové rezy. Veľmi vynikajúci zákusok na sviatky!

Ingrediencie:

Na spodný a vrchný plát:

  • 6 ks vajec
  • Štipka soli
  • 250 g kryštálového cukru
  • 200 g polohrubej  múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 PL kyslej smotany

Na cesto do plnky:

  • 7 ks vajec
  • Štipka soli
  • 290 g kryštálového cukru
  • 235 g polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 3 PL kyslej smotany

Na plnku:

  • 300 g marhuľového džemu
  • 1,5 PL kakaa
  • Kôra z 1 citróna (jemne nastrúhaná)

Na sirup:

  • 150 ml vody
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 ampulka rumovej arómy

Na potretie:

  • 200 g marhuľového džemu

Na polevu:

  • 500 g kryštálového cukru
  • 260 ml vody
  • 2 ČL 20 % octu ( alebo citrónovej šťavy)
  • 1-2 kvapky ružového potravinárskeho farbiva

Postup:

Spodný a vrchný plát.

6 bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh.

6 žĺtkov vyšľaháme s cukrom, pridáme kyslú smotanu, múku a prášok do pečiva. Nakoniec jemne vmiešame sneh. Cesto rozotrieme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy (rozmery: 35 × 23 × 7 cm). Pečieme pri 180 °C asi 20 minút (skontrolujeme špajdľou). Necháme vychladnúť. Potom plát rozrežeme na dve polovice. Takto nám vznikne vrchný a spodný plát.

Plát na plnku.

7 bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh.

7 žĺtkov vyšľaháme s cukrom, pridáme kyslú smotanu, múku a prášok do pečiva. Nakoniec jemne vmiešame sneh. Cesto rozotrieme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy.  Pečieme pri 180 °C asi 25 minút (skontrolujeme špajdľou). Necháme vychladnúť.

Plnka:

Plát  na plnku rozmrvíme do misy, pridáme kakao, citrónovú kôru a marhuľový džem.

reklama

Sirup:

Sirup pripravíme prevarením vody, cukru a rumovej arómy. Pridáme ho do zmesi a dôkladne premiešame.Spodné cesto položíme do formy, natrieme ho marhuľovým džemom a rovnomerne naň rozotrieme plnku. Vrchné cesto natrieme džemom a položíme ho na plnku natretou stranou dole. Na koláč položíme papier na pečenie a zaťažíme ho (napr. knihami). Necháme odležať aspoň 6-7 hodín, ideálne cez noc.

Poleva:

Cukor, vodu a ocot varíme na miernom ohni 20-25 minút. Keď sa sirup zafarbí a zhustne, prelejeme ho do misky a šľaháme metličkou asi 20 minút, kým nezhustne. Pridáme farbivo a polevu nalejeme na koláč. Rovnomerne ju rozotrieme nakláňaním formy.

reklama

Koláč necháme v chladničke 1-2 hodiny a potom ho ostrým nožom nakrájame na rezy. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*