
Ingrediencie:
Na spodný a vrchný plát:
- 6 ks vajec
- Štipka soli
- 250 g kryštálového cukru
- 200 g polohrubej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 PL kyslej smotany
Na cesto do plnky:
- 7 ks vajec
- Štipka soli
- 290 g kryštálového cukru
- 235 g polohrubej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 3 PL kyslej smotany
Na plnku:
- 300 g marhuľového džemu
- 1,5 PL kakaa
- Kôra z 1 citróna (jemne nastrúhaná)
Na sirup:
- 150 ml vody
- 50 g kryštálového cukru
- 1 ampulka rumovej arómy
Na potretie:
- 200 g marhuľového džemu
Na polevu:
- 500 g kryštálového cukru
- 260 ml vody
- 2 ČL 20 % octu ( alebo citrónovej šťavy)
- 1-2 kvapky ružového potravinárskeho farbiva
Postup:
Spodný a vrchný plát.
6 bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh.
6 žĺtkov vyšľaháme s cukrom, pridáme kyslú smotanu, múku a prášok do pečiva. Nakoniec jemne vmiešame sneh. Cesto rozotrieme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy (rozmery: 35 × 23 × 7 cm). Pečieme pri 180 °C asi 20 minút (skontrolujeme špajdľou). Necháme vychladnúť. Potom plát rozrežeme na dve polovice. Takto nám vznikne vrchný a spodný plát.
Plát na plnku.
7 bielkov so štipkou soli vyšľaháme tuhý sneh.
7 žĺtkov vyšľaháme s cukrom, pridáme kyslú smotanu, múku a prášok do pečiva. Nakoniec jemne vmiešame sneh. Cesto rozotrieme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme pri 180 °C asi 25 minút (skontrolujeme špajdľou). Necháme vychladnúť.
Plnka:
Plát na plnku rozmrvíme do misy, pridáme kakao, citrónovú kôru a marhuľový džem.
reklama
Sirup:
Sirup pripravíme prevarením vody, cukru a rumovej arómy. Pridáme ho do zmesi a dôkladne premiešame.Spodné cesto položíme do formy, natrieme ho marhuľovým džemom a rovnomerne naň rozotrieme plnku. Vrchné cesto natrieme džemom a položíme ho na plnku natretou stranou dole. Na koláč položíme papier na pečenie a zaťažíme ho (napr. knihami). Necháme odležať aspoň 6-7 hodín, ideálne cez noc.
Poleva:
Cukor, vodu a ocot varíme na miernom ohni 20-25 minút. Keď sa sirup zafarbí a zhustne, prelejeme ho do misky a šľaháme metličkou asi 20 minút, kým nezhustne. Pridáme farbivo a polevu nalejeme na koláč. Rovnomerne ju rozotrieme nakláňaním formy.
reklama
Koláč necháme v chladničke 1-2 hodiny a potom ho ostrým nožom nakrájame na rezy. Dobrú chuť!
Leave a Reply