Fermentovaný cesnak v mede! Najlepšie prírodné antibiotikum, ktoré si môžete vyrobiť doma…
Tento ľudový liek robím každú zimu. Som presvedčený, že mi pomáha prečkať obdobie prechladnutia a chrípky bez následkov. Recept je taký jednoduchý, že si ho môže urobiť každý doma. Pri príprave a dávkovaní postupujte podľa nasledujúcich krokov.
Kvasený cesnak v mede (RECEPT)
Na prípravu tohto receptu potrebujeme:
- cesnak
- med
Cesnak očistíme a nakrájajte na strúčiky a potom ich roztlačte nožom. Pri takomto lisovaní cesnak produkuje alicín, ktorý je kľúčovou účinnou látkou. Netreba ich úplne rozdrviť, stačí aby trochu pustili šťavu.
Potom vložte očistené strúčiky cesnaku do čistých pohárov. Bez ohľadu na to, akú veľkosť nádoby použijete, nádobu naplňte do ¾. Potom nalejte med na vrch, aby ste zakryli cesnak.
Účinok tohto imunostimulantu závisí aj od kvality medu, preto sa odporúča kupovať med od spoľahlivých výrobcov.
Poháre len prikryjeme, nezatvárame a necháme pár dní odstáť. Je známe, že niektoré plody v mede nielenže zachovávajú svoju hodnotu, ale med ich dokonca zlepšuje a konzervuje.
Tak je to aj s cesnakom. Po pár dňoch si na vrchu všimnete bubliny. Med môže bublať a vytekať, preto by ste mali pod pohár položiť tanier.
Pri reakcii medu s cesnakovou šťavou dochádza k miernemu kvaseniu. Ale tak to má byť. Med sa stane tekutejším a cesnak zmäkne.
Tento prípravok môžete konzumovať v ktorejkoľvek fáze fermentácie. Po určitom čase, asi za 3-4 týždne, sa fermentačný proces ukončí. Potom môžeme poháre úplne uzatvoriť.
A takto sme dostali kvasený (fermentovaný) cesnak v mede. Je dokonca zdravší ako cesnak a med osobitne. Skladujte na tmavom a chladnom mieste.
Užívanie:
Čo sa týka dávkovania, užívajte jednu lyžicu denne, pričom by mala obsahovať 1 strúčik cesnaku a trochu medu.
Skúšali ste fermentovaný cesnak v mede a aké máte skúsenosti?
Med sa vždy odporúča na potlačenie kašľa a bolesti hrdla. Je dokázané, že má protizápalové, antimikrobiálne a antioxidačné účinky.
Cesnak produkuje zlúčeniny, ako je alicín, ktoré pomáhajú posilniť odpoveď bielych krviniek v boji proti chorobám.
A preventívne cesnak posilňuje imunitu, aby sa zabránilo vzniku chorôb vrátane prechladnutia a chrípky.
Fermentovaný cesnak má zlepšené zdravotné prínosy a charakteristická vôňa (zápach) cesnaku je slabšia.
Leave a Reply