Recept na VIANOČNÉ PERNÍČKY: Rozvoniava po nich vždy celý dom!

Ingrediencie

Na cesto:

  • 150 g masla (izbovej teploty)
  • 200 g medu
  • 150 g hnedého cukru
  • 3 vajcia
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 1 čajová lyžička nasekaných klinčekov
  • 300 g celozrnnej múky (pšeničná alebo ražná)
  • 300 g hladkej pšeničnej múky
  • 2 čajové lyžičky sódy bikarbóny
  • 2 polievkové lyžice kakaa

Na náplň:

  • lekvár (marhuľový, slivkový alebo podľa chuti)

Na polevu:

  • 350 g čokolády na varenie
  • 9–10 lyžíc oleja

Postup:

  1. Maslo, cukor a med vyšľahajte do peny. Postupne pridajte vajcia, škoricu a klinčeky a všetko dobre premiešajte. Do zmesi pridajte obe múky zmiešané so sódou bikarbónou a kakaom. Vypracujte cesto, ktoré bude mäkké. Zabaľte ho do fólie a nechajte odležať v chladničke, najlepšie cez noc.
  2. Na druhý deň cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 3 mm. Pomocou vykrajovačky vytvarujte kruhy (alebo iné tvary). Na polovicu kruhov dajte lekvár, okraje potrite vodou a prikryte druhým kruhom. Okraje pevne stlačte.
  3. Ukladajte na plech vystlaný  papierom na pečenie pečte v rúre predhriatej na 140 °C približne 10 minút. Srdiečka pravidelne kontrolujte, aby sa nepripálili.
  4. Čokoládu roztopte s olejom vo vodnom kúpeli. Upečené a vychladnuté  perničky namáčajte do čokoládovej polevy. Prebytočnú čokoládu odstráňte vidličkou a srdiečka nechajte na mriežke stuhnúť.
  5. Hotové perníčky uchovávajte v uzavretej plechovej škatuľke. Sú najlepšie pár dní po upečení, no chutia aj ihneď po upečení. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*