Všetci poznáme staré dobré odporúčanie, že raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa, alebo mame raňajkovať ako kráľ. Všetci to poznáme, koľkí z nás ale skutočne toto dodržiavajú? Stáva sa, že v zhone alebo s cieľom dosiahnuť ideálnu postavu pravidelne vynechávame raňajky.
Bohužiaľ, je to veľmi zlá prax, s ktorou by sme mali skoncovať. Pozrime sa, aké sú negatívne dôsledky vynechania raňajok.
1. Je to zlé pre srdce
Podľa jednej štúdie muži, ktorí vynechávajú raňajky, zvyšujú pravdepodobnosť srdcového infarktu o 27%. Tí, ktorí nejedia raňajky, majú zvýšenú citlivosť na vysoký krvný tlak a ľahšie sa u nich môže vyvinúť upchatie tepien.
2. Vyššie riziko cukrovky 2. typu
Jedna štúdia bola zameraná na preskúmanie súvislosti medzi stravovacími návykmi a zdravím. Šesť rokov sledovali 46 289 žien. Podľa výsledkov štúdie mali ženy, ktoré pravidelne vynechávali raňajky, oveľa vyššie riziko cukrovky 2. typu ako tie, ktoré jedli raňajky každé ráno.
3. Prírastok hmotnosti
Vynechávanie raňajok zvyšuje chuť na sladké a mastné jedlá. Okrem toho, pretože hlad sa stáva veľmi intenzívnym, človek môže jesť prakticky čokoľvek a množstvo konzumovaného jedla bude tiež väčšie. Takže namiesto toho, aby sme schudli, môžeme dosiahnuť nadmerný príjem kalórii a naopak pribrať na váhe.
4. Negatívny vplyv na náladu a hladinu energie
Britský výskumný tím študoval 144 zdravých ľudí, ktorí celú noc nesmeli nič jesť. Jedna skupina mala na druhý deň ráno normálne raňajky, zatiaľ čo druhá skupina nedostala nič. Účastníci boli potom niekoľko hodín sledovaní. Podľa štúdie skupina, ktorá nedostala raňajky, vykazovala oveľa horšiu pamäť a vyššiu úroveň únavy.
5. Zvýšené riziko rakoviny
Tí, ktorí vynechávajú raňajky, jedia počas dňa dosť na to, aby nahradili množstvo kalórií, ktoré im ráno chýbalo. To podporuje prírastok hmotnosti oveľa lepšie. Ľudia s nadváhou a obezitou majú vyššie riziko vzniku rakoviny.
6. Zhoršenie kognitívnych funkcií
Tí, ktorí jedia raňajky, majú lepší duševný výkon. Štúdia sa uskutočnila medzi tínedžermi vo veku 12-15 rokov. Počas experimentu jedna skupina raňajkovala, zatiaľ čo druhá nič nejedla. Neskôr bol vykonaný obrazový test s účastníkmi a tými, ktorí raňajkovali, dosiahli výrazne lepšie skóre ako ich náprotivky bez raňajok.
7. Môže spôsobiť bolesti hlavy
Hypoglykémia je lekársky termín, ktorý naznačuje nízku hladinu cukru v krvi. Vynechanie raňajok má za následok veľký pokles hladiny cukru v krvi a uvoľňujú sa hormóny, ktoré sa to snažia kompenzovať. To zvyšuje krvný tlak, čo môže vyvolať bolesti hlavy.
8. Vypadávanie vlasov
Raňajky s nízkym obsahom bielkovín ovplyvňujú produkciu keratínu v tele, čo zase ovplyvňuje rast vlasov a v dôsledku toho môže viesť k vypadávaniu vlasov. Raňajky bohaté na bielkoviny majú prvoradý význam pre správny rast vlasových folikulov.
9. Spomalenie metabolizmu
Raňajky sú prvým jedlom dňa, ktoré môže zlepšiť váš metabolizmus. Prakticky po asi 12 hodinách hladovania je to vaše prvé jedlo. Tí, ktorí pravidelne jedia raňajky, majú vyššiu bazálnu rýchlosť metabolizmu.
10. Zhoršuje vytriezvenie
Ak ste večer predtým trochu vypili, potom nasledujúci deň je obzvlášť dôležité mať výživné raňajky, ktoré sú bohaté na železo, bielkoviny, kyselinu listovú, minerály a vitamíny. Tie vám pomôžu zvýšiť hladinu energie a znížiť akékoľvek bolesti hlavy, ktoré môžete mať v tomto stave.
Zdieľajte tieto rady aj s priateľmi!
foto: flickr
Leave a Reply