ROLÁDKY Z OBLÁTOK.

Oplátkové roládky s orieškovým srdcom.

Pamätáte si tie dni, keď sa kuchyňou niesla vôňa čokolády a masla, a vy ste čakali pri stole, kým sa smeli ochutnať prvé kúsky? Tieto oplátkové roládky sú presne tým receptom, ktorý vás vráti späť – do detstva, do sviatkov, k radosti z malých vecí.

Ingrediencie:

Na plnku:

  • 2 vajcia
  • 80 g kryštálového cukru
  • 100 g horkej čokolády (na varenie)
  • 60 g masla
  • 100 g mletých lieskových orieškov
  • 2 pláty oplátok

Na polevu:

  • 100 g horkej čokolády
  • trochu oleja

Postup:

Príprava žĺtkového základu:

Vo vodnom kúpeli vyšľahajte žĺtky s 40 g cukru do peny (asi 5–7 minút). Potom pridajte nalámanú čokoládu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Primiešajte mleté lieskové oriešky a krátko (cca 1 minútu) povarte. Odstavte a nechaj vychladnúť.

Príprava švajčiarskeho snehu:

Bielky s druhou polovicou cukru (40 g) zohrejte vo vodnom kúpeli, pričom neustále miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a zmes dosiahne cca 60–70 °C (skontrolujte prstom – nesmiete cítiť zrnká cukru). Potom sneh došľahajte do tuhej lesklej peny mimo pary.

Dokončenie plnky:

Do vychladnutej žĺtkovo-čokoládovej zmesi vmiešajte zmäknuté maslo a napokon opatrne zapracujte švajčiarsky sneh. Získate nadýchaný, hladký a zároveň stabilný krém.

Zostavenie rolád:

Oplátky jemne navlhčite (napr. vodou navlhčenou utierkou alebo ich na chvíľu prikry vlhkou utierkou), potom ich po dĺžke rozrežte  na polovice. Každý kus natrite plnkou a zrolujte. Rolky nechajte v mrazničke dobre stuhnúť.

Záverečná úprava:

Stuhnuté rolky nakrájajte na kúsky dlhé cca 5 cm. Konce namáčajte do polevy z roztopenej čokolády s trochou oleja. Nechajte stuhnúť.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*