Rozlúčte sa s tukom v pečeni: Domáca liečba pomocou 6 potravín.

Tuk v pečeni čiže stukovatenie pečene sú pojmy, ktorými označujeme hromadenie triglyceridov (tukov) v bunkách pečeni.

Toto hromadenie tuku býva najčastejšie spôsobené nadváhou a inzulínovou rezistenciou, ktoré narušujú správnu činnosť nášho metabolizmu.

To znamená, že každá väčšia výchylka z optimálneho stavu nášho organizmu (nadváha, inzulínová rezistencia atď.) Sa prejavuje tým, že v bunkách našej pečene sa hromadí tuk.

A pretože pečeň nie je schopná tento tuk riadne spracovať, výsledkom je potom postupné stukovatenie pečene.

Strava pozostávajúca z potravín, ktoré majú nadbytočný obsah tukov, v kombinácii s niektorými inými vplyvmi (stres, nedostatok pohybu, nepravidelný spánok atď.) Môžu mať rovnako za následok vznik tuku v pečeni.

V krátkosti si teda môžeme zhrnúť niektoré z najčastejších príčin, ktoré by mohli spôsobovať hromadenie tuku v pečeni – sú to:

  • nadmerná konzumácia alkoholických nápojov,
  • inzulínová rezistencia,
  • nadváha,
  • vrodené poruchy metabolizmu,
  • jedovaté chemikálie v životnom prostredí
  • a niektoré lieky, ktoré bránia pečeni v ich optimálnej činnosti.

Problémom je, že najmä v počiatočnom štádiu je takmer nemožné pozorovať niektoré prejavy hromadenia tuku v pečeni. Zvyčajne sa to prejavuje tak, že začíname mať častejšie pocit miernej nevoľnosti žalúdka a trvalej únavy.

Hromadením tuku v pečeni však dochádza k ich zväčšeniu. Pomocou priameho vyšetrenia (i pomocou hmatu) by teda nemal byť problém pre lekára – špecialistu zväčšenú pečeň spozorovať.

Ak je naším cieľom problém  tuk v pečeni zmierniť či odstrániť, bude potrebné, aby sme v našej životospráve vykonali niektoré zmeny.

Za všetky môžeme spomenúť najmä obmedzenie konzumácie alkoholu, obmedzenie množstva tukov v našej strave, zníženie telesnej hmotnosti a prevencia pred cukrovkou.

Okrem toho Vám v tomto článku prinášame niektoré bežne dostupné potraviny, ktoré pomáhajú z našich pečene odstraňovať tuk.

1. Cesnak

Aj malé množstvo tohto bieleho štipľavého “zázraku” dokáže aktivovať pečeňové enzýmy ktoré telu pomáhajú vyplavovať toxíny. Cesnak je silný antioxidant, obsahuje veľké množstvo alicínu a selénu, prírodných látok, ktoré napomáhajú pri očiste pečene.

2. Mrkva a cvikla

Obidve majú extrémne vysoký obsah rastlinných flavonoidov a beta-karoténu; konzumácia cvikly a mrkvy môže pomôcť stimulovať a zlepšovať celkovú funkciu pečene.

3. Zelená listová zelenina

Jeden z našich najsilnejších spojencov v očiste pečene. Listová zelenina sa môže konzumovať surová, varená, alebo vo forme šťavy. Extrémne vysoký obsah rastlinného chlorofylu pomáha vysávať environmentálne toxíny z krvného obehu. So svojou výraznou schopnosťou neutralizovať ťažké kovy, chemické látky a pesticídy, ponúka silný ochranný mechanizmus pre pečeň.

Skúste do svojho jedálnička zahrnúť viac listovej zeleniny, ako sú ľadový šalát, rukola, polníček, špenát, čakanka… Pomáhajú zvýšiť tvorbu a prietok žlče, látky, ktorá odstraňuje odpad z orgánov a krvi.

4. Olivový olej

Za studena lisované organické oleje (olivový, konopný, ľanový…) sú skvelé pre pečeň, ak sú použité v primeranom množstve. Pomáhajú telu vytváraním lipidov, ktoré môžu nasávať škodlivé toxíny. Týmto spôsobom znižujú zaťaženie organizmu mimo pečene.

5. Zázvor

Je pozoruhodné, ako významne nám pomôže pri očiste organizmu, a najmä pečene, poslúžiť zázvor. Zázvor je skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré napomáhajú prečisťovaniu telesných orgánov a znižovanie množstva triglyceridov v organizme. Ako už vieme, triglyceridy sú jedným z hlavných dôvodov ukladania tuku v pečeni.

Jednoznačne Vám teda odporúčame pravidelne zaradiť zázvor do stravy. Bežne postačí 2 menšie polievkové lyžice nastrúhaného, ​​nadrobno posekaného alebo mletého zázvoru. Môžeme ho pridávať napríklad do polievok, alebo ho môžeme použiť ako jednu z prísad pri príprave šalátov.

6. Citróny a grepfruit

Citrusové ovocie obsahujúce vysoké množstvo vitamínu C, ktorý pomáha telu pri syntéze toxických látok na látky, ktoré môžu byť absorbované vodou. Pitie čerstvo vylisovanej citrónovej alebo limetkovej šťavy v dopoludňajších hodinách, pomáha stimulovať pečeň.

Grep má vysoký obsah tzv. naringenínu, čo je flavonoid, ktorý urýchľuje pôsobenie chemikálií pri oxidácii nenasýtených tukov.

Grapefruit môže okrem toho tiež znížiť podiel telesného tuku a napomáhať pri odstraňovaní porúch metabolizmu, ktoré vznikajú práve v dôsledku zhoršenej činnosti pečene.

EXTRA TIP: Pestrec mariánsky

Táto rastlina sa používa pre rôzne liečebné a regeneračné účely. Pestrec mariánsky napríklad môžeme použiť ako liek s mimoriadne silným ochranným účinkom pečene. Jeho hlavnou účinnou látkou je tzv. silymarín, ktorý je známy svojou schopnosťou chrániť a uzdravovať bunky pečene.

Túto liečivú rastlinu môžeme zakúpiť u miestnych pestovateľov bylín a liečivých rastlín, ale je tiež bežne dostupná aj v podobe kapsúl.

Ak bol tento článok užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*