Rozmrazovanie mäsa v mikrovlnnej rúre alebo chladničke môže spôsobiť vážne zdravotné problémy. Pozrite sa, ako sa tomu vyhnúť!

Pokiaľ ide o mäso, ktoré uchovávame v mrazničke, väčšina ľudí ho rozmrazí tak, že ho položí na pult alebo do mikrovlnnej rúry. Ako sa ukazuje, je to nesprávny spôsob, a to z veľmi dôležitého dôvodu.

Tento dôvod sa nazýva baktérie! Pri rozmrazovaní mäsa konvenčnými metódami, ktoré sú také bežné, doslova pozývame baktérie do nášho mäsa. A tam budú choroboplodné zárodky robiť to, čo robia najlepšie – budú sa množiť a možno vám spôsobia nebezpečnú otravu jedlom.

Rozmrazovanie mäsa v mikrovlnnej rúre je najrýchlejší spôsob pestovania kolónie mikróbov.

Je to preto, že teplo generované vo vnútri mäsa mikrovlnkou rýchlo stúpa do „nebezpečnej zóny“, ktorej rozsah je od 5 do 60 stupňov. Pri takejto teplote sa počet baktérií môže zdvojnásobiť len za 20 minút.

Na druhej strane, čo tak nechať mrazené mäso na pulte alebo v chladničke?

Aj keď je teplota nižšia ako v prípade mikrovlnnej rúry, konečný výsledok je rovnaký. Baktérie sa vyvíjajú pomalšie, ale stále sú vážnou hrozbou pre náš tráviaci systém.

Aký je teda najbezpečnejší spôsob?

Vo vode! Studená voda rýchlo pomôže rozmraziť mäso a udržať relatívne nízku teplotu. Najlepšie je vložiť mäso do vzduchotesného plastového vrecka a ponoriť ho do umývadla alebo misy naplnenej studenou vodou. Vzhľadom na teplotu a podmienky baktérie nemajú šancu stať sa hrozbou pre zdravie.

Aj keď táto metóda trvá trochu dlhšie, určite stojí za to vyhnúť sa množeniu baktérií. Je známe, že prevencia je lepšia ako liečba.

Ak Vás príspevok zaujal, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*