Plát:
- 6 vajec
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 200g cukor
- 125 ml oleja
- 250 ml vaječný likér
- 200g hladkej múky
- 50g kakaa
- 1 vrecko prášku do pečiva
Krém:
- 3 dl smotany na šľahanie
- 2 vrecká stužovač šľahačky
- 150 g bielej čokolády
- 250 g mascarpone
Poleva:
- 50 g bielej čokolády
- 100 g tmavú čokolády
- 4 lyžice olej
Postup:
Vajcia vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom do peny, pridáme likér a olej a dobre vymiešame. Múku zmiešame s kakaom a práškom do pečiva, opatrne primiešame do vaječnej zmesi. Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu na papieri na pečenie pri 170 °C asi 25 minút. Urobíme si test ihlou. Necháme vychladnúť.
3 dl smotany dáme mierne zahrievať, pridáme 150 g bielej čokolády a miešame, kým sa čokoláda rozpustí, nesmie vrieť. Zmes odložíme do chladničky na 2-3 hodiny, dobre vychladiť.
Ochladený krém vyšľaháme so stužovačom šľahačky do peny.
Mascarpone by malo mať izbovú teplotu, vymiešame v samostatnej mise.
Čokoládovu zmes zmiešame s mascarpóne.
Vychladený plát rozkrojíme na polovicu, natrieme krémom, zarovnáme a zakryjeme druhým plátom. Koláč necháme stuhnúť v chladničke asi 2-3 hodiny.
Bielu čokoládu rozpustíme s 2 PL oleja, vymiešame do leskla.
Tmavú čokoládu rozpustíme s 2 PL oleja, vymiešame do leskla.
Hotový koláč polejeme tmavou čokoládovou polevou, necháme stuhnúť a ozdobíme bielou čokoládovou polevou. Nakrájame na úhľadné kocky. Dobrú chuť!
Leave a Reply