Rýchly a chutný koláč s čerešňami.

Tento rýchly a nadýchaný koláč s čerešňami (alebo iným ovocím podľa chuti) poteší každého milovníka jemných a šťavnatých dezertov. Je ideálny na nedeľné popoludnie ku káve aj ako sladké pohostenie pre návštevu.

Na konci receptu nájdete video, podľa ktorého môžete postupovať.

Ingrediencie na cesto:

  • 2 vajcia
  • 100 g cukru (5 polievkových lyžíc)
  • 125 ml rastlinného oleja (8 polievkových lyžíc)
  • 125 ml mlieka izbovej teploty (8 polievkových lyžíc)
  • 200 g hladkej múky (cca 7 polievkových lyžíc)
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 25 g kakaa (2 polievkové lyžice)

Postup:

Vajcia vyšľahajte s cukrom do svetlej peny (cca 2–3 minúty).  Prilievajte olej a mlieko a premiešajte.

Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Len jemne premiešajte metličkou, aby zostalo cesto nadýchané.

Približne 2/3 cesta nalejte do formy (ideálne 18 × 28 cm).

Tvarohová vrstva:

  • 250 g tvarohu (cca 15 lyžíc – odporúča sa hrudkovitý, ale môže byť aj jemný)
  • 1 vajce
  • 50 g cukru (2,5 lyžice)
  • 10 g vanilkového cukru (1,5 ČL)

Postup:

Tvaroh, vajce, cukor a vanilkový cukor dobre premiešajte – môžete použiť mixér alebo ručne, podľa konzistencie. Rozotrite tvarohovú vrstvu rovnomerne na cesto vo forme.

Na tvaroh navrstvite 250 g čerešní (môžete použiť aj iné ovocie – napr. jahody, čučoriedky a pod.).

Dokončenie a pečenie:

Zvyšné cesto dajte do cukrárskeho vrecka a ozdobne ho rozdeľte po povrchu koláča.

Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 35–40 minút (sledovať podľa rúry).

Otestujte špajdľou, či je koláč upečený – ak vyjde suchá, je hotový.

Podávanie:

Po vychladnutí posypte práškovým cukrom. Koláč je mäkký, šťavnatý a krásne vonia.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*