
Schwarzwaldský koláč s višňami.
Schwarzwaldský koláč (známy aj ako Black Forest Cake alebo Schwarzwälder Kirschtorte) je tradičný nemecký dezert z oblasti Čierneho lesa. Typické sú preň vrstvy čokoládovej piškóty, višňovej plnky, šľahačky a hoblinky čokolády.
Ingrediencie:
Na piškótový základ:
✿ 1 šálka oleja
✿ 1 šálka cukru
✿ 5 vajec
✿ 3 balenia čokoládového pudingového prášku
✿ 1 balenie vanilkového pudingového prášku
✿ 1 balenie prášku do pečiva
Na višňovú vrstvu:
✿ 2 tégliky višní v náleve (z konzervy alebo pohára)
✿ 200 g cukru
✿ 80 g kukuričného škrobu
✿ 4 polievkové lyžice čerešňového likéru
Na krém a ozdobu:
✿ 4 šálky šľahačky (približne 800 ml)
✿ pár višní na ozdobu
✿ tmavá čokoláda
Postup:
Cesto:
V mise vyšľahajte olej, cukor a vajcia do hladkej peny. Pridajte čokoládový a vanilkový pudingový prášok a prášok do pečiva. Miešajte aspoň 10 minút, aby bolo cesto jemné a nadýchané.
Pečenie:
Cesto vylejte na hlboký plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 15 minút. Upečený korpus nechajte vychladnúť.
Višňová vrstva:
Šťavu z višní zmiešajte s cukrom, kukuričným škrobom a čerešňovým likérom. Zmes zahrievajte na miernom ohni, kým nezhustne. Pridajte višne (trochu si odložte na ozdobu) a krátko povarte.
Zostavenie koláča:
Višňovú zmes rozotrite na vychladnutý piškótový základ. Nechajte mierne vychladnúť.
Krém:
Vyšľahajte šľahačku do tuha. Nanesiete ju na višňovú vrstvu a uhladíte.
Dekorácia:
Ozdobte odloženými vykôstkovanými višňami. Môžete poliať rozpustenou čokoládou, alebo posypať čokoládovými hoblinkami. Pred podávaním nechajte koláč aspoň 1 hodinu chladiť v chladničke.
Tipy:
- Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete šľahačku jemne ochutiť vanilkovým cukrom.
- Ak nemáte čerešňovicu, môžete použiť rum alebo vynechať alkohol úplne.
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply