Šišky plnené pudingom a poliate čokoládou! Neodolateľná dobrota…

Na konci príspevku je video, podľa ktorého môžete postupovať!

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1 kg hladkej múky
  • 6 dl mlieka
  • 4 dkg droždia
  • 12 dkg cukru (podľa chuti 4 – 12 dkg)
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 kopcovitá čajová lyžička soli
  • 12 dkg masla
  • 1 kopcovitá polievková lyžica smotany v prášku do kávy
  • kôra z polovice alebo menšieho citróna, nastrúhaná
  • 1 liter oleja na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie, džem alebo iná obľúbená náplň

Droždie zmiešame s trochou mlieka, pridáme lyžičku cukru a trochu múky, premiešame. Odložíme na teplé miesto napúčať.

Múku zmiešame so soľou, cukrom, vanilkovým cukrom, smotanou v prášku  do  kávy, Pridáme kvások, zvyšné mlieko, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtka a rozpustené maslo. Dobre vymiešame na pružné  cesto. Cesto jemne posypeme múkou,  prikryjeme  a necháme vykysnúť.

Plnka:

  • 1 balíček pudingového prášku
  • 3 dl mlieka
  • 1 zarovnaná polievková lyžica kakaového prášku
  • cukor podľa chuti (použila som 4 polievkové lyžice)
  • pár kvapiek rumovej arómy

Pudingový prášok, zmiešame s kakaom a cukrom, pridáme trochu mlieka a vymiešame do hladka. Pridáme rumovú arómu a vymiešame.  Zvyšné mlieko privedieme do varu, pridáme rozmiešaný puding a uvaríme do hustá. Necháme vychladnúť.

Polovicu cesta  vyvaľkáme asi ako na buchty, pohárom si na cesto naznačíme kolieska, na každé koliesko dáme lyžičku pudingovej náplne. Prikryjeme druhým pásom cesta, a vykrojíme šišky s pudingovou náplňou. Uložíme na pomučený plech , prikryjeme a necháme vykysnúť.

Druhú polovicu cesta vyvaľkáme na asi pol centimetra, vykrajujeme šišky a tvary podľa vlastnej fantázie, necháme vykysnúť.

Vykysnuté šišky vypražíme v rozpálenom oleji do zlatohnedá z oboch strán.

Čokoládová poleva:

  • 100 g polevovej čokolády (horká alebo zmiešaná s mliečnou)
  • 25 g masla alebo rovnaké množstvo oleja
  • ak použijete iba horkú čokoládu, môžete pridať trochu cukru na vyváženie chuti

Čokoládu rozpustíme s maslom alebo olejom, vymiešame do leskla.

Vypražené šišky namáčame do rozpustenej čokolády alebo ich posypeme práškovým cukrom. Na vrch dáme lyžičku džemu podľa chuti.  Dobrú chuť!

VIDEORECEPT:

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*