
Na konci príspevku je video, podľa ktorého môžete postupovať!
Ingrediencie:
Cesto:
- 1 kg hladkej múky
- 6 dl mlieka
- 4 dkg droždia
- 12 dkg cukru (podľa chuti 4 – 12 dkg)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 žĺtky
- 1 kopcovitá čajová lyžička soli
- 12 dkg masla
- 1 kopcovitá polievková lyžica smotany v prášku do kávy
- kôra z polovice alebo menšieho citróna, nastrúhaná
- 1 liter oleja na vyprážanie
- práškový cukor na posypanie, džem alebo iná obľúbená náplň
Droždie zmiešame s trochou mlieka, pridáme lyžičku cukru a trochu múky, premiešame. Odložíme na teplé miesto napúčať.
Múku zmiešame so soľou, cukrom, vanilkovým cukrom, smotanou v prášku do kávy, Pridáme kvások, zvyšné mlieko, nastrúhanú citrónovú kôru, žĺtka a rozpustené maslo. Dobre vymiešame na pružné cesto. Cesto jemne posypeme múkou, prikryjeme a necháme vykysnúť.
Plnka:
- 1 balíček pudingového prášku
- 3 dl mlieka
- 1 zarovnaná polievková lyžica kakaového prášku
- cukor podľa chuti (použila som 4 polievkové lyžice)
- pár kvapiek rumovej arómy
Pudingový prášok, zmiešame s kakaom a cukrom, pridáme trochu mlieka a vymiešame do hladka. Pridáme rumovú arómu a vymiešame. Zvyšné mlieko privedieme do varu, pridáme rozmiešaný puding a uvaríme do hustá. Necháme vychladnúť.
Polovicu cesta vyvaľkáme asi ako na buchty, pohárom si na cesto naznačíme kolieska, na každé koliesko dáme lyžičku pudingovej náplne. Prikryjeme druhým pásom cesta, a vykrojíme šišky s pudingovou náplňou. Uložíme na pomučený plech , prikryjeme a necháme vykysnúť.
Druhú polovicu cesta vyvaľkáme na asi pol centimetra, vykrajujeme šišky a tvary podľa vlastnej fantázie, necháme vykysnúť.
Vykysnuté šišky vypražíme v rozpálenom oleji do zlatohnedá z oboch strán.
Čokoládová poleva:
- 100 g polevovej čokolády (horká alebo zmiešaná s mliečnou)
- 25 g masla alebo rovnaké množstvo oleja
- ak použijete iba horkú čokoládu, môžete pridať trochu cukru na vyváženie chuti
Čokoládu rozpustíme s maslom alebo olejom, vymiešame do leskla.
Vypražené šišky namáčame do rozpustenej čokolády alebo ich posypeme práškovým cukrom. Na vrch dáme lyžičku džemu podľa chuti. Dobrú chuť!
VIDEORECEPT:
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply