Šišky z rúry bez oleja.

Autor: Milka Raganová.

Ingrediencie:

  • 1 kg hladkej múky
  • 0,6 l mlieka
  • 2 žĺtky
  • 6 PL kryštálového cukru
  • 150 g Hery
  • štipka soli
  • 2 kocky droždia
  • 1 vanilkový cukor

Na dokončenie:

  • maslo (na potretie)
  • džem alebo lekvár
  • práškový cukor (na posypanie)

Postup:

Príprava kvásku:

Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme trochu cukru a múky. Necháme na teplom mieste vykysnúť kvások.

Príprava cesta:

Do veľkej misy dáme múku, žĺtky, cukor, rozpustenú Heru, štipku soli, vanilkový cukor a pripravený kvások. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme kysnúť približne 1 hodinu.

Tvarovanie šišiek:

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm. Pohárom alebo vykrajovačkou vyrežeme kolieska a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte 20 minút podkysnúť.

Tvarovanie jamiek:

Do každého kolieska opatrne vtlačíme pohárom alebo menším pohárikom jamku – dávame pozor, aby sme nepretlačili cesto až na dno.

Pečenie:

Pečieme v predhriatej rúre na 170 °C približne 13 minút. Čas si treba prispôsobiť podľa vlastnej rúry.

Záverečné úpravy:

Ešte horúce šišky potrieme rozpusteným maslom, do jamiek dáme lekvár a celé posypeme práškovým cukrom.

Tip:
Šišky sú ľahké, nadýchané a pripravené bez vyprážania – ideálne na popoludňajšie maškrtenie.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*