
Autor: Milka Raganová.
Ingrediencie:
- 1 kg hladkej múky
- 0,6 l mlieka
- 2 žĺtky
- 6 PL kryštálového cukru
- 150 g Hery
- štipka soli
- 2 kocky droždia
- 1 vanilkový cukor
Na dokončenie:
- maslo (na potretie)
- džem alebo lekvár
- práškový cukor (na posypanie)
Postup:
Príprava kvásku:
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme trochu cukru a múky. Necháme na teplom mieste vykysnúť kvások.
Príprava cesta:
Do veľkej misy dáme múku, žĺtky, cukor, rozpustenú Heru, štipku soli, vanilkový cukor a pripravený kvások. Vymiesime hladké cesto, ktoré necháme kysnúť približne 1 hodinu.
Tvarovanie šišiek:
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm. Pohárom alebo vykrajovačkou vyrežeme kolieska a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte 20 minút podkysnúť.
Tvarovanie jamiek:
Do každého kolieska opatrne vtlačíme pohárom alebo menším pohárikom jamku – dávame pozor, aby sme nepretlačili cesto až na dno.
Pečenie:
Pečieme v predhriatej rúre na 170 °C približne 13 minút. Čas si treba prispôsobiť podľa vlastnej rúry.
Záverečné úpravy:
Ešte horúce šišky potrieme rozpusteným maslom, do jamiek dáme lekvár a celé posypeme práškovým cukrom.
Tip:
Šišky sú ľahké, nadýchané a pripravené bez vyprážania – ideálne na popoludňajšie maškrtenie.
Dobrú chuť!
Leave a Reply