Na konci nájdete priložený videorecept, podľa ktorého môžete postupovať.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 50 ml mlieka
- 1 malá lyžička práškového cukru
- ½ balíčka suchého droždia
- 120 g zmäknutého masla
- 350 g hladkej múky
- štipka soli
- 40 g práškového cukru
- 1 vajce
Na plnku:
- 300 g kryštálového cukru
- 250 ml vody
- 200 g mletého maku
- 200 g mletých vlašských orechov
- kôra z jedného citróna
- škorica (podľa chuti)
- 2 polievkové lyžice slivkového lekváru (do makovej plnky)
- marhuľový džem (voliteľne do orechovej plnky)
Na dokončenie:
- 1 vajce na potretie
Postup:
- Príprava kvásku: V 50 ml mlieka rozpustite lyžičku práškového cukru a pridajte droždie. Premiešajte, prikryte tanierikom a nechajte kvások narásť.
- Cesto:
- Zmäknuté maslo nakrájajte na kocky. Do misky nasypte múku, pridajte soľ, cukor, zmäknuté maslo, vajce a pripravený kvások.
- Všetko spolu zmiešajte rukami, na nelepivé cesto.
- Hotové cesto rozdeľte na dve časti, každú zabaľte do fólie a vložte do chladničky na 40 minút.
- Príprava plnky:
- V hrnci uvarte cukor s vodou a nechajte prevrieť.
- V jednej miske zmiešajte mak a v druhej orechy, do každej pridajte citrónovú kôru a škoricu podľa chuti.
- Do makovej zmesi pridajte 2 lyžice slivkového lekváru a trochu cukrového sirupu. Orechovú zmes zahustite podľa potreby cukrovým sirupom, môžete pridať aj marhuľový džem.
- Plnka by mala byť hustá, aby sa pri pečení neroztekala.
- Formovanie a plnenie:
- Cesto vyberte z chladničky, rozvaľkajte na veľmi tenký plát. Cesto naplňte plnkou tak, aby bola rovnomerne rozložená a zrolujte.
- Štrúdľu uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a potrite rozšľahaným vajcom.
- Pečenie:
- Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 25 minút alebo do zlatista.
- Po upečení nechajte trochu vychladnúť, prekryte utierkou a potom nakrájajte.
- Servírovanie: Štrúdľa je jemná, plná plnky s tenkými kôrkami. Podávajte po vychladnutí. Dobrú chuť!
VIDEORECEPT:
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply