
Prvýkrát som túto tortu jedla pred 24 rokmi. Odvtedy ju pripravujem často. Všetci to milujeme! Je veľmi chutná, veľká, pevná, vhodná aj na zdobenie fondánom. Je tou správnou voľbou pre všetky slávnostné chvíle.
Na konci receptu nájdete video, podľa ktorého môžete postupovať!
Ingrediencie:
Na cesto (3 pláty):
✿ 8 bielkov
✿ 8 žĺtkov
✿ 250 g kryštálového cukru
✿ 300 g tmavej čokolády
✿ 250 g masla
✿300 g mletých sušienok (keksov)
Na cukrový sirup:
✿ 2 poháre kryštálového cukru
✿ 1 pohár vody
Na snehový základ do krému:
✿ 8 bielkov
Na čokoládový krém:
✿ 8 žĺtkov
✿ 250 g práškového cukru
✿ 300 g tmavej čokolády
✿ 250 g masla
✿ 200 g mletých keksov
Na dokončenie:
✿ 200 ml studenej smotany na šľahanie
Na ozdobenie (voliteľné):
✿ Čokoládové hoblinky
✿ Strúhaná čokoláda
✿ Čokoládová posýpka
Postup:
Korpus:
8 bielok vyšľaháme na tuhý sneh.
8 žĺtkov vymiešame s 250 g kryštálového cukru do peny. Preložíme do vodného kúpeľa, pridáme 300 g tmavej čokolády a miešame, kým sa čokoláda rozpustí. Potom pridáme 250 g masla, miešame kým sa maslo rozpustí. Odstavíme z plameňa a pridáme 300 g mletých sušienok, dobre vymiešame. Nakoniec postupne po lyžiciach primiešame tuhý sneh. Upečieme tri tenké pláty.
Pečieme na plechu 25*35 cm, ktorý vystelieme papierom na pečenie. pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 15-17 minút. Upečené pláty necháme vychladnúť a odstránime papier na pečenie.
Krém:
Uvaríme si cukrový sirup: 2 poháre cukru uvaríme s 1 pohárom vody. Varíme kým sa cukor rozpustí.
8 bielok vyšľaháme na tuhý sneh. Ešte vriaci cukrový sirup tenkým prúdom prilievame do tuhého snehu a stále šľaháme. (Vznikne nám lesklý hustý sneh, ktorý už netreba variť nad parou.)
8 žĺtkov vymiešame s 250 g práškového cukru do peny. Preložíme do vodného kúpeľa, keď začne krém hustnúť, pridáme 300 g tmavej čokolády a miešame, kým sa čokoláda rozpustí. Odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť.
250 g masla vymiešame do peny. Po častiach zmiešame s vychladnutým čokoládovým krémom, vymiešame do hladka. Potom pridáme 200 g mletých keksov. Vymiešame. Nakoniec po lyžiciach pridáme tuhý sneh. Opatrne vymiešame do hladka. Krém odložíme na 10-15 minút do chladničky.
Skladanie torty:
Na spodok položíme jeden vychladnutý plát, natrieme krémom a položíme druhý plát, natrieme zvyšným krémom a na vrch položíme posledný plát. Jemne zaťažíme. Odložíme na 2-3 hodiny do chladničky.
200 ml studenej smotany vyšľaháme na tuhú šľahačku. Šľahačkou natrieme vrch aj boky vychladeného koláča. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie.( čokoládovými hoblinkami, strúhanou čokoládou, čokoládovou posypkou…) Dobrú chuť!
VIDEORECEPT:
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply