Slávny francúzsky koláč za 5 minút, ktorý sa roztopí v ústach. Obľúbený recept starej mamy!

Tento lahodný jablkovo-ovsený koláč si zamilujete na prvé zahryznutie – je prirodzene sladký, plný ovocia a úplne bez pridaného cukru. Ideálny na zdravé raňajky, desiatu či popoludňajšiu chvíľku s čajom!

Sladkosť bez výčitiek: Jablkovo-ovsený koláč.

Ingrediencie:

  • 100 g  celozrnných ovsených vločiek
  • 2 PL gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany
  • 1 PL kakaa
  • Štipka soli
  • 1 PL kokosového oleja
  • Strúhaná citrónová kôra
  • Orechy podľa chuti
  • 2 PL hrozienok (najlepšie sultánky)
  • 2 jablká (nastrúhané nahrubo)
  • Šťava a kôra z citróna (biela časť sa odstráni)
  • Vanilka alebo vanilín
  • Sladidlo podľa chuti (napr. 1 PL medu)
  • Mletý zázvor
  • 3 kiwi

Na posýpku:

  • 2 PL ovsených vločiek
  • ½ PL kakaa
  • 1 PL kokosového oleja

Na ozdobenie:

  • Plátky mandli
  • Horkú čokoládu
  • Sušené kvety jazmínu (voliteľne)

Postup:

Ovsené vločky nasypte do misky, pridajte grécky jogurt (alebo kyslú smotanu), kakao, štipku soli, kokosový olej a nastrúhanú citrónovú kôru. Všetko dobre premiešajte.

Zmes rovnomerne rozložte a pritlačte na dno formy vystlanej papierom na pečenie. Posypte nasekanými orechmi podľa chuti a pridajte hrozienka.

Jablká nastrúhajte nahrubo a zmiešajte ich s citrónovou šťavou a kôrou (bez bielej časti), vanilkou, medom (alebo iným sladidlom) a štipkou mletého zázvoru. Nechajte chvíľu odstáť, potom zmes premiešajte a zlejte prebytočnú šťavu. Ovocnú zmes rovnomerne rozložte na pripravené cesto.

Na ovocnú zmes rozložte nakrájané kiwi.

Pripravte posýpku: zmiešajte ovsené vločky, kakao a kokosový olej, potom zmes rozmrvením rozložte navrch.

Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C  približne 30 minút.

Po upečení nechajte koláč vychladnúť a potom ho opatrne  vyberte z formy.

Povrch môžete ozdobiť rozpustenou  horkou čokoládou bez cukru a mandľovými plátkami. Voliteľne pridajte aj sušený jazmín a podávajte s bylinkovým čajom.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*