
Tento lahodný jablkovo-ovsený koláč si zamilujete na prvé zahryznutie – je prirodzene sladký, plný ovocia a úplne bez pridaného cukru. Ideálny na zdravé raňajky, desiatu či popoludňajšiu chvíľku s čajom!
Sladkosť bez výčitiek: Jablkovo-ovsený koláč.
Ingrediencie:
- 100 g celozrnných ovsených vločiek
- 2 PL gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany
- 1 PL kakaa
- Štipka soli
- 1 PL kokosového oleja
- Strúhaná citrónová kôra
- Orechy podľa chuti
- 2 PL hrozienok (najlepšie sultánky)
- 2 jablká (nastrúhané nahrubo)
- Šťava a kôra z citróna (biela časť sa odstráni)
- Vanilka alebo vanilín
- Sladidlo podľa chuti (napr. 1 PL medu)
- Mletý zázvor
- 3 kiwi
Na posýpku:
- 2 PL ovsených vločiek
- ½ PL kakaa
- 1 PL kokosového oleja
Na ozdobenie:
- Plátky mandli
- Horkú čokoládu
- Sušené kvety jazmínu (voliteľne)
Postup:
Ovsené vločky nasypte do misky, pridajte grécky jogurt (alebo kyslú smotanu), kakao, štipku soli, kokosový olej a nastrúhanú citrónovú kôru. Všetko dobre premiešajte.
Zmes rovnomerne rozložte a pritlačte na dno formy vystlanej papierom na pečenie. Posypte nasekanými orechmi podľa chuti a pridajte hrozienka.
Jablká nastrúhajte nahrubo a zmiešajte ich s citrónovou šťavou a kôrou (bez bielej časti), vanilkou, medom (alebo iným sladidlom) a štipkou mletého zázvoru. Nechajte chvíľu odstáť, potom zmes premiešajte a zlejte prebytočnú šťavu. Ovocnú zmes rovnomerne rozložte na pripravené cesto.
Na ovocnú zmes rozložte nakrájané kiwi.
Pripravte posýpku: zmiešajte ovsené vločky, kakao a kokosový olej, potom zmes rozmrvením rozložte navrch.
Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút.
Po upečení nechajte koláč vychladnúť a potom ho opatrne vyberte z formy.
Povrch môžete ozdobiť rozpustenou horkou čokoládou bez cukru a mandľovými plátkami. Voliteľne pridajte aj sušený jazmín a podávajte s bylinkovým čajom.
Dobrú chuť!
Leave a Reply