Slávny Taliansky Citrónový koláč. Jemný, voňavý a rozplývajúci sa na jazyku.

Tento recept som si priniesla z dovolenky. Moja rodina ho miluje.

Taliansky Citrónový koláč.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 3 vajcia
  • 100 g cukru
  • Štipka soli
  • 60 g jogurtu
  • Kôra z 1 citróna (len žltá časť)
  • 45 ml citrónovej šťavy
  • 60 g roztopeného masla
  • 170 g hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva

Na krém:

  • 1 vajce
  • citrónová kôra
  • 1 PL citrónová šťava
  • 60 g cukru
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 240 ml mlieka

Postup:

Príprava cesta:

V miske vyšľahajte vajcia s cukrom a štipkou soli. Pridajte jogurt, citrónovú šťavu (45 ml) a roztopené maslo. Prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre premiešajte do hladkého cesta.

Príprava krému:

V hrnci zmiešajte vajce,  citrónovú šťavu a kôru, cukor, kukuričný škrob a mlieko. Za stáleho miešania varte na strednom ohni, kým krém nezhustne.
(Dôležité: miešajte neustále, aby sa krém nepripálil.) Necháme mierne vychladnúť!

Pečenie:

Formu na pečenie vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie. Nalejte polovicu cesta, navrstvite krém a prikryte zvyškom cesta.

Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 – 35 minút.

Dokončenie:

Po vychladnutí môžete koláč posypať práškovým cukrom.

Tipy:

  • Citrónovú kôru strúhajte len jemne – žltá časť má najviac arómy.
  • Jogurt dodáva cestu vláčnosť – odporúča sa biely grécky jogurt.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*