
Tento recept som si priniesla z dovolenky. Moja rodina ho miluje.
Taliansky Citrónový koláč.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 3 vajcia
- 100 g cukru
- Štipka soli
- 60 g jogurtu
- Kôra z 1 citróna (len žltá časť)
- 45 ml citrónovej šťavy
- 60 g roztopeného masla
- 170 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
Na krém:
- 1 vajce
- citrónová kôra
- 1 PL citrónová šťava
- 60 g cukru
- 30 g kukuričného škrobu
- 240 ml mlieka
Postup:
Príprava cesta:
V miske vyšľahajte vajcia s cukrom a štipkou soli. Pridajte jogurt, citrónovú šťavu (45 ml) a roztopené maslo. Prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre premiešajte do hladkého cesta.
Príprava krému:
V hrnci zmiešajte vajce, citrónovú šťavu a kôru, cukor, kukuričný škrob a mlieko. Za stáleho miešania varte na strednom ohni, kým krém nezhustne.
(Dôležité: miešajte neustále, aby sa krém nepripálil.) Necháme mierne vychladnúť!
Pečenie:
Formu na pečenie vymastite maslom a vyložte papierom na pečenie. Nalejte polovicu cesta, navrstvite krém a prikryte zvyškom cesta.
Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 30 – 35 minút.
Dokončenie:
Po vychladnutí môžete koláč posypať práškovým cukrom.
Tipy:
- Citrónovú kôru strúhajte len jemne – žltá časť má najviac arómy.
- Jogurt dodáva cestu vláčnosť – odporúča sa biely grécky jogurt.
Dobrú chuť!
Leave a Reply