Sóda bikarbóna – lacný liek, ktorý pomáha liečiť autoimunitné ochorenia, rakovinu, artritídu a ďaleko viac.

Sóda bikarbóna, známa aj ako jedlá sóda, chemickým názvom hydrogénuhličitan sodný, je bežným tovarom používaným v kuchyni ako prísada na pečenie do pečiva.

Z názvu vyplýva, že súvisí s domácim, nielen kuchynským využívaním. Používa sa aj na domáce liečenie rôznych ochorení a ich príznakov.

Polovica čajovej lyžičky sódy bikarbóny sa často používa napríklad na úľavu od pálenia záhy, refluxu žalúdočnej kyseliny, ale aj na bielenie zubov.

Sóda bikarbóna vyrovnáha hladinu pH v tele

Predpokladá sa, že ak sa sóda bikarbóna užíva vnútorne, zvyšuje pH krvi. Toto bolo podľa všetkého základnou premisou toho, že jej užívanie bolo odporúčané ako prostriedok pri prevencii pred nachladnutím a chrípkou.

Na úroveň pH sú veľmi citlivé aj enzýmy, ktoré sú základnou súčasťou biochemických reakcií. Tie prebiehajú najlepšie v zásaditom prostredí. Dôležitú úlohu pri udržiavaní vhodnej úrovne pH v organizme zohráva strava. Súčasné bežné stravovacie návyky však spôsobujú znižovanie úrovne pH a vytvárajú v tele kyslé prostredie.

Ak sa tkanivá permanentne nachádzajú v stave acidobázickej nerovnováhy, bunkové aktivity a funkcie sú narušené. Pri nízkych úrovniach pH začínajú bunky kolabovať. To vedie k vážnym zdravotným problémom: onkologickým a srdcovocievnym ochoreniam, gastritíde, osteoporóze alebo cukrovke.

Mnohým ochoreniam pritom pomáha predchádzať konzumácia sódy bikarbóny. Táto látka prispieva k transportu kyslíka: rozširuje cievy a pomáha ho uvoľňovať do buniek. V bunkách sa tým zvyšuje pH. Ak je napríklad pH moču vysoké (zásadité), nenastáva kryštalizácia odpadových látok metabolizmu v močovom trakte. Klesá tak riziko ochorenia na dnu, obličkové kamene, cukrovku alebo choroby srdca.

Pokračovanie článku na druhej strane >

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*