
Neodolateľne chutná polievka na každý deň!
Dobrý nápad na sýty obed.
Ingrediencie:
- 200 g šošovice
- 250 g údené mäso
- 10-15 g soli
- bobkový list
- 1 kávová lyžička horčica
- 150 ml kyslej smotany
- 1 cibuľa
- tuk
- 1 bobkový list
- zelenina podľa chuti ( napr. mrkva, petržlen)
- zápražka s karamelizovaným cukrom
- ocot na dochutenie
- csipetke (drobné vaječné halušky) alebo na kocky nakrájame natvrdo uvareného vajíčka
Postup:
Šošovicu si večer vopred pretriedime, niekoľkokrát prepláchneme v studenej vode a necháme ju napučať v cca 400 ml studenej vody.
Údené mäso alebo kosť dáme variť samostatne, pretože šošovica sa uvarí rýchlejšie ako mäso. Po uvarení mäso vyberieme a vývar si odložíme.
Do hrnca dáme tuk, rozohrejeme, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu, orestujeme. Pridáme scedenú, namočenú šošovicu, zalejeme asi 1 litrom studenej vody, pridáme bobkový list. Privedieme do varu, potom teplotu znížime a pomaly varíme do polomäkká. Keď je šošovica polomäkká, pridáme vývar z údeného mäsa a osolíme podľa chuti. Môžeme pridať aj trochu horčice a zeleninu podľa chuti. Pripravíme si zápražku s karamelizovaným cukrom.
Potrebujeme:
- 1 polievková lyžica kryštálového cukru
- 1–2 polievkové lyžice oleja alebo masti
- 1–2 polievkové lyžice hladkej múky
- (voliteľne) 1/2 čajovej lyžičky mletej sladkej papriky
- (voliteľne) trochu vody alebo vývaru na zriedenie
Na panvicu alebo do malého hrnca dáme olej alebo masť a nasypeme cukor. Za stáleho miešania na
miernom ohni necháme cukor pomaly rozpúšťať, až začne zlatnúť a karamelizovať. Keď je cukor zlatistý, pridáme múku a miešame, kým nevznikne hladká zápražka. Múka sa v teple zafarbí na svetlohnedú až karamelovú. Ak chcete, môžete pridať aj sladkú mletú papriku, ale až po odstavení z ohňa, aby nezhorkla. Zápražku potom opatrne zalejeme trochou studenej vody alebo vývaru (za stáleho miešania, aby sa nevytvorili hrudky) a nalejeme do polievky.
Na záver polievku okyslíme trochou octu, podávame s kyslou smotanou Ako vložku môžeme pridať csipetke alebo na kocky natvrdo uvareného vajíčka. Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply