Zdraviu prospešné vlastnosti čiernej repy poznali už v starovekom Egypte, kde ju údajne dávali robotníkom stavajúcim pyramídy. Bohatstvo mnohých cenných zložiek ho predurčuje na liečbu rôznych ochorení. Zistite viac o tejto úžasnej zelenine.
Pri bolestiach a stuhnutých kĺboch. Poradí si s reumou.
Čierna repa alebo čierna reďkovka je jednou z najstarších kultúrnych rastlín rastúcich v Ázii, Afrike a Európe. Skvele sa hodí do kuchyne ako doplnok do šalátov a mäsových jedál. Z čiernej reďkovky si môžete vyrobiť aj zdravú šťavu alebo liečivú tinktúru.
Vďaka fytoncídom vďačí za svoje antibiotické účinky a horčičným siliciam obsahujúcim síru za svoj blahodarný vplyv na pečeň. Pomáha pri ochoreniach žlčníka a žalúdka. Prečisťuje obličky a močové cesty. Ničí baktérie, uvoľňuje hlieny, uľahčuje vykašliavanie, odstraňuje zápchu, plynatosť a pálenie záhy. Je zdrojom nutričných látok potrebných pre krvotvorbu a rast buniek.
Zelenina sa používa aj v kozmetickom priemysle a používa sa pri výrobe šampónov. Za svoju intenzívnu, korenistú chuť vďačí horčičným glykozidom. Tieto látky obsahujú zlúčeniny síry (rafanol a rafanín), ktoré majú dezinfekčné a antiseboroické vlastnosti. V koreni repky čiernej nájdeme aj vitamín C a PP, vitamíny skupiny B, fytoncídy, draslík, fosfor, horčík a železo.
„Lepí“ poškodené čreva. Najlepšia ochrana pred rakovinou
Pravidelná konzumácia tejto zdravej zeleniny pomáha znižovať príliš vysokú hladinu cholesterolu a cukru v krvi a tiež chráni naše telo pred baktériami, vírusmi a plesňami. Čierna repa stimuluje tvorbu žalúdočných štiav a má cholagogický a cholepoetický účinok, čím zlepšuje činnosť pečene. Látky v ňom obsiahnuté sú skvelé v boji proti zápalom dýchacieho ústrojenstva a neduhom močových ciest, ako sú napríklad obličkové kamene.
Pite túto šťavu pred spaním.
Pitím čerstvej šťavy z čiernej repy si udržíme kĺby v dobrej kondícii a znížime riziko zápalov. Šťavu z čiernej reďkovky možno použiť aj zvonka. Potieranie tela zmesou pomáha pri zápaloch nervových koreňov a reumatických ochoreniach.
Túto šťavu si môžete vyrobiť sami, alebo kúpiť v lekárni, v obchode zo zdravou výživou alebo objednať na internete.
Detský sirup z čiernej reďkovky:
- čierna reďkovka
- cukor
Čierna reďkovka je všeobecne veľmi zdravá a v tomto recepte vraj pustí živiny do šťavy.
Reďkovku nakrájame na polovicu. Každú polovicu nakrájame na hrubšie kolieska. Tie polovice poskladáme dokopy a dáme rezom naspodok mištičky. Zasypeme asi zarovnanou polievkovou lyžicou cukru. Po čase reďkovka pustí šťavu. Šťava je veľmi chutná a deti ju nebudú odmietať. Môžu ju užívať aj dospelí. Dáva sa pri bolestiach hrdla žalúdka alebo preventívne na zvýšenie imunity.
Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply