
Koláč na každú príležitosť. Vaša rodina ho bude milovať!
Na konci receptu nájdete video, podľa ktorého budete postupovať!
Čerešňový koláč s mascarpone krémom a čokoládou.
Ingrediencie:
Cesto:
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 150 g hladkej múky
- štipka soli
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 lyžičky kakaa
- 1 lyžica mlieka
- vykôstkované čerešne (podľa chuti)
Krém:
- 250 g mascarpone
- 50 g kyslej smotany
- 200 ml smotany na šľahanie
- 100 g práškového cukru
Poleva:
- 100 g čokolády
- 50 ml smotany na šľahanie
Na ozdobu:
- koktejlové čerešne
Postup:
V miske vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom do peny. Pridajte vajcia a vanilkový extrakt, premiešajte.
V druhej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a štipku soli. Suché ingrediencie postupne prisypávajte k mokrým a miešajte, kým vznikne hladké cesto. Cesto rozdeľte na dve časti. Do jednej pridajte kakao a mlieko, premiešajte.
Do formy s rozmermi približne 28 × 18 cm na spodok navrstvite svetlé a na vrch kakaové cesto. Navrch rozložte vykôstkované čerešne.
Pečte v rúre predhriatej na 180 °C (horný a dolný ohrev) približne 20 minút. Nechajte úplne vychladnúť.
Medzitým pripravte krém:
Mascarpone vymiešajte s kyslou smotanou, pridajte smotanu na šľahanie a práškový cukor vyšľahajte do hladkého krému. Odložte do chladničky.
Na polevu roztopte čokoládu spolu so smotanou, vymiešajte do leskla a nechajte mierne vychladnúť.
Vychladnutý koláč natrite krémom, polejte čokoládovou polevou a ozdobte podľa vlastnej fantázie koktejlovými čerešňami a krémom.
Dobrú chuť!
Leave a Reply