ŠTEDRÁK! Jemný, vláčny, šťavnatý – tá chuť sa nedá opísať slovami, treba vyskúšať!

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g margarínu
  • 1 dl bieleho vína
  • 100 g práškového cukru
  • 3 žĺtky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli

Maková náplň:

  • 200 g mletého maku
  • 1,5 dl bieleho vína
  • 100 g cukru
  • 50 g hrozienok

Orechová náplň:

  • 200  g mletých orechov
  • 1,5 dl bieleho vína
  • 100 g cukru
  • 50 g hrozienok

Jablková náplň:

  • 800 g nastrúhaných jabĺk ( vytlačíme z nich šťavu)
  • šťava z jedného citróna
  • 2 PL medu
  • 1/4 ČL škorice
  • 1/4 ČL mletých klinčekov
  • 250 g slivkového lekváru
  • 1  vajce na potretie koláča
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

Múku, cukor, soľ a prášok do pečiva premiešame, pridáme žĺtok a margarín, všetko spolu rozdrobíme. Prilejeme víno a vymiesime hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky.

Nastrúhané jablka zmiešame s citrónovou šťavou, pridáme škoricu, klinčeky a med, premiešame.

Do dvoch malých hrncov najeme po 1,5 dl vína, do každého pridáme 100 g cukru a 50 g hrozienok, zahrievame kým sa roztopí cukor. Do jedného hrnca primiešame mletý mak a do druhého mleté orechy. Miešame kým sa všetko spojí a necháme vychladnúť.

Cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na štyri rovnaké časti. Vyvaľkáme na tenké pláty.

Formu na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Na spodok formy uložíme prvý plát, natrieme ho 1/2 lekváru a natrieme  vychladnutou orechovou náplňou.

Položíme druhý plát cesta natrieme 1/1 lekváru a natrieme makovou náplňou. Položíme tretí plát cesta natrieme jablkovou náplňou a na vrch položíme posledný plát cesta.

Vrch popicháme vidličkou, natrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°c asi 50-60 minút. Necháme cez noc  vychladnúť! Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*