Toto je skvelý koláč, ktorý by nemal chýbať na žiadnom veľkonočnom stole. Skvelé chutí a zároveň aj nasýti 🙂
BUDEME POTREBOVAŤ:
Cesto:
480 g hladkej múky
100 g masla
3 ks žĺtkov
1 bal.vanilkový cukor
1/4 lyžičky soli
100 ml mlieka
30 g práškového cukru
strúhaná kôra z 1 citróna
Kvások:
42 g droždia
130 ml teplého mlieka
20 g cukor múčka
20 g hladkej múky
Tvarohová plnka:
500 g tvarohu
2 bal.vanilkové cukry
60 g cukor múčka
3 ks žĺtky
20 g vanilkového pudingu
strúhaná kôra z 1 citróna
Posýpka:
120 g masla
120 g hladkej múky
80 g práškového cukru
Dokončenie:
50 g masla
20 ml rumu
slivkový lekvár
POSTUP PRÍPRAVY
Kvások:
Najprv si rozdrobíme droždie do mlieka, pridáme cukor a múku, premiešame a na teplom mieste necháme vzísť kvások.
Tvarohová plnka:
Všetko zmiešame dohromady.
Posýpka:
Z múky, cukru a masla vypracujeme posýpku.
Cesto:
Cesto dáme do misy a na to múku, rozpustené vlažné maslo, žĺtky, soľ, citrónovú kôru, mlieko a obaja cukry, pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť približne 1 hodinu.
Cesto vyvaľkáme na plechu (42x31cm) vyloženom papierom na pečenie. Potrieme lekvárom, na lekvár rozotrieme tvarohovú plnku a posypeme posýpkou. Necháme ešte asi 20 minút kysnúť a potom upečieme vo vyhriatej rúre na 170 stupňov, pečieme asi 30 minút. Hneď až vytiahnete z rúry koláč pokvapkáme rozpusteným maslom zmiešaným s rumom. Po vychladnutí môžeme pocukrovať. Dobrú chuť.
Zdieľajte tento skvelý recept so svojimi priateľmi! Určite si tiež radi pochutnajú!
Leave a Reply