Strúhaný jablkový koláč lenivej ženy trochu inak!

Tento lenivý koláč sa pečie trochu iným spôsobom ako bežne robíme lenivý koláč a moje odporúčanie na tento koláč je urobiť si ho o deň skôr a nechať postáť cez noc, nielenže sa bude lepšie krájať, ale chute sa spolu pekne prepoja.

Ingrediencie:

  • 6 žĺtkov
  • 525 g hladkej  múky
  • štipka soli
  • 8 g prášku do pečiva
  • 100 g cukru
  • 175 g studeného masla
  • 100 g kyslej smotany a
  • 1 vrecko vanilkového cukru

Jablková náplň:

  • 8 veľkých nakladaných jabĺk (asi 2 kg)
  • 50 ml vody
  • 100 g cukru
  • 2 lyžičky škorice
  • 25 g Gustin
  • 45 ml citrónovej šťavy

Snehový krém:

  • 6 bielkov
  • 50 g cukru
  • 1 balíček vanilkového pudingu

Ešte potrebujeme:

  • 40 g mletých maslových sušienok
  • práškový cukor

Postup:

Najprv si pripravte náplň, aby mohla dobre vychladnúť, kým ju nanesiete na cesto.

Očistené a na kocky nakrájané jablká dáme do veľkého hrnca, pridáme cukor, vodu, škoricu a všetko premiešame, prikryjeme a varíme pri strednej teplote do polo mäkka (asi desať minút) odkryjeme  a  varíme, kým plnka nezhustne. tekutina sa takmer vyparí, snažte sa ich príliš nemiešať, aby kúsky jabĺk zostali celé.

Gustin  zvlášť premiešame s citrónovou šťavou a zalejeme ňou jablká a všetko spolu premiešame. Odstráňte z ohňa a nechajte náplň vychladnúť.

Do misky preosejeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a štipkou soli. Do múky pridáme cukor a vanilkový cukor, premiešame a pridáme studené maslo pokrájané na kocky a maslo zmiešame s múkou, aby nám vznikla drobivá hmota a do pomrvenej hmoty pridáme žĺtka a kyslú smotanu a všetko spolu premiešame.

Vysypeme  na pracovnú dosku a vymiesime hladké cesto, z ktorého vyformujeme guľu. V prípade potreby pridajte 1 lyžicu ľadovej vody, aby sa cesto spojilo.

Cesto rozdelíme na 2/3 a 1/3, každé cesto zabalíme zvlášť a väčšiu časť cesta dáme do chladničky a menšiu do mrazničky.

Keď cesto dostatočne vychladne ( pol hodiny až hodinu), na pomúčenej  doske  väčšie cesto rozvaľkajte na veľkosť plechu, v ktorom ho budete piecť.  Plech  zľahka potriete vychladnutým maslom, cesto položíme na dno plechu, rovnomerne ho roztlačíme rukami a  posypeme mletými sušienkami a lyžicou naň nanesieme jablkovú  plnku a uhladíme.

Bielka vyšľaháme do peny,  pridáme cukor a vanilkový cukor a vyšľaháme na tuhý sneh a nakoniec opatrne primiešame  1 balíček  vanilkového pudingu a všetko spolu vyšľaháme. Krém nalejeme na plnku a uhladíme.

Na plnku nastrúhame  menšie cesto z mrazničky na hrubšom strúhadle.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri  180°C asi hodinu, dbáme však, aby sa vrchná strana príliš nepripálila, ak treba, prikryjeme papierom na pečenie.

Upečený koláč dobre vychladíme, potom nakrájame na kocky, posypeme práškovým cukrom a podávame ku káve alebo čaju.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*