Alzheimerova choroba je primárnym ochorením starších ľudí, aj keď sa vyvíja u pacientov mladších ako 40r alebo dokonca mladšími. Vyznačuje sa zníženou mentálnou výkonnosťou. Jedným z prvých príznakov sú problémy s pamäťou.
Ako znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby?
1) Fyzická aktivita
Fyzická aktivita pôsobí proti Alzheimerovej chorobe. Fyzické cvičenie zvyšuje prísun kyslíka a živín do mozgových buniek, a preto sa príznaky tohto ochorenia objavujú pomalšie u ľudí s lepšou fyzickou kondíciou.
2) Doplnok vitamínu E.
Vitamín E má antioxidačné vlastnosti a chráni telo pred lipidovými peroxidmi a voľnými radikálmi. Vďaka tomuto vitamínu E chráni naše telo pred mnohými chorobami – ischemickou chorobou srdca, rakovinou alebo len Alzheimerovou chorobou.
3) Obmedzenie spotreby tukov
Dr. hab. Martha Clare Morris z Rush University v Chicagu zistila, že u starších ľudí, ktorí konzumujú značné množstvo trans-tukov, existuje väčšia pravdepodobnosť Alzheimerovej choroby než u tých, ktorí sa im vyhýbajú. Tieto nezdravé tuky nájdete v spracovaných mäsových výrobkoch, pečive, koláčoch, lístkovom ceste, cukrovinkách alebo lahôdkových výrobkov.
4) Dostatočný prísun vitamínu B12
Vitamín B12 znižuje hladinu homocysteínu. Je to aminokyselina, ktorej prebytok v krvi je rizikovým faktorom pre rozvoj demencie a Alzheimerovej choroby.
5) Udržiavanie hmotnosti na správnej úrovni
S Alzheimerovou chorobou súvisí tiež obezita, súvisiaca inzulínová rezistencia a cukrovka. Preto je udržiavanie optimálnej telesnej hmotnosti veľmi dôležité, aby sa znížilo riziko straty pamäti alebo iných príznakov spojených s týmto ochorením
6) Strava bohatá na rastlinné produkty
Zelenina, ovocie, strukoviny a obilné výrobky obsahujú značné množstvo vitamínov a minerálov, ktoré zlepšujú koncentráciu, pamäť a pozornosť. Preto sú zásadné v strave ľudí, ktorí sa chcú chrániť pred Alzheimerovou chorobou.
Zdieľajte tieto informácie aj s priateľmi!
Leave a Reply