Sú všadeprítomné. Ak by zmizli, bolo by oveľa menej úmrtí na srdcové choroby!

Aj keď neustále počúvame o škodlivosti nasýtených mastných kyselín, príliš zriedkavo hovoríme o trans-tukoch prítomných napr. v rafinovaných rastlinných tukoch. Podľa CDC by zníženie trans izomérov v potravinách mohlo zabrániť 7 000 úmrtiam na srdcové choroby každý rok a až 20 000 úmrtiam každý rok na infarkt.

1. Nie tak zdravé

Prvou fázou získavania oleja je drvenie a praženie semien rastlín pri teplote 100 stupňov Celzia, ďalšou -je  ich lisovanie pod vysokým tlakom a teplotou asi 160 stupňov Celzia. V tomto štádiu produkt stráca časť vlákniny a živín , vrátane bielkovín.

V procese rafinácie sa najčastejšie používa hexán, typ uhľovodíkového rozpúšťadla, ktoré má pomôcť získať olej z výliskov, ako aj kyselina fosforečná, ktorá odstraňuje ďalšie cenné zložky vrátane fosfolipidov spolu s lecitínom, bielkovinami, chlorofylom, horčíkom , železo, meď alebo vápnik.

Poslednými krokmi je  odkyslenie, bielenie a odvodnenie. Výsledkom týchto zložitých postupov sú tepelne odolné oleje primárne určené na vyprážanie. Pri rafinácii však vzniká niečo iné – nenasýtené mastné kyseliny sa premieňajú na nepriaznivé trans-tuky.

Príliš veľa omega-6 môže mať  prozápalové  účinky.(Pixabay)

Nachádzajú sa aj v mnohých vysoko spracovaných produktoch ako sú tvrdé margaríny. Množstvo štúdií dokazuje, že majú nepriaznivý vplyv na náš organizmus. Zvyšujú riziko nadváhy a obezity , ako aj rakoviny, spôsobujú poruchy metabolizmu uhľohydrátov či dokonca zdvojnásobujú riziko srdcových chorôb.

2. Moderná strava je nimi preplnená

Trans izoméry prítomné v hydrogenovaných rastlinných tukoch narúšajú metabolizmus lipidov, hromadia sa v krvných cievach, čo vedie k ateroskleróze. Kyselina elaidová v nich prítomná zasa ovplyvňuje stuhnutosť ciev, ale tiež zvyšuje odolnosť tkanív voči inzulínu. Niet preto divu, že vysoko spracované potraviny tak výrazne prispievajú k narastajúcej epidémii metabolického syndrómu.

Toto však nie je jediný zdroj transmastných kyselín. Na organizmus môžu nepriaznivo pôsobiť aj už spomínané rafinované oleje. Obsahujú niečo iné, a to omega-6 mastné kyseliny. Spolu s omega-3 a omega-9 kyselinami plnia v tele mnoho dôležitých funkcií, no kľúčový je správny pomer tukov.

Žiaľ, v západnej strave je tento pomer narušený – prevaha omega-6 kyselín nad omega-3 kyselinami spôsobuje v organizme zápaly, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu okrem iného v imunitnom systéme. pri rozvoji kardiovaskulárnych ochorení .

Ako tomu zabrániť? Stojí za to pamätať na jednoduché pravidlá:

  • konzumujme častejšie nerafinované oleje bohaté na omega-3 kyseliny,
  • vyhýbajte sa vyprážaným jedlám
  • vylúčme zo stravy vysoko spracované produkty, ktoré obsahujú trans izoméry,
  • siahajme po prírodných zdrojoch omega-3 mastných kyselín – mastných morských rybách, aby sme vyvážili všadeprítomné omega-6 mastné kyseliny v strave.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*