Tajný recept na ŠIŠKY OD BABIČKY! Chuť, ktorá vás vráti do vášho detstva…

INGREDIENCIE:

CESTO:

  • 300 ml teplého mlieka
  • 20 g čerstvého droždia ( 2 ČL sušeného droždia )
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 600 g  múky /najlepšie hladká/
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 bal. vanilkového cukru ( 16 g )
  • 1 ČL soli
  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • 4 PL rumu
  • 60 ml kyslej smotany

Zmiešame 300 ml teplého mlieka, 1 PL kryštálového cukru, 20 g droždia, premiešame. Necháme na teplom mieste odstáť asi 10-15 minút.

Múku preosejeme, pridáme 2 PL kryštálového cukru, 2 bal. vanilkového cukru, 1 vajce a 1 žĺtok, 4 PL rumu, 60 g kyslej smotany, pridáme kvások a vymiesime na hladké cesto.

Misu naolejujeme a preložíme do nej cesto. Vytvarujeme do gule. Zakryjeme fóliou a odložíme na teplé miesto asi na 1 hodinu. Cesto musí zdvojnásobiť svoj objem.

Znova vytvarujeme do tvaru gule. Necháme ešte chvíľu vykysnúť.

Cesto preložíme na dosku posýpanú múkou. Cesto je dosť lepkavé. Ešte raz ho vytvarujeme od okrajov do stredu.

Vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a vykrajujeme šišky, zvyškové cesto znova vypracujeme, vyvaľkáme a vykrajujeme.

Šišky na doske prikryjeme čistou utierkou, necháme odpočívať asi 15 minút. Šišky pečieme na rozpálenom oleji, ukladáme ich vrchnou stranou na spodok, asi 2-3 minúty. Otočíme a pečieme aj z druhej strany do ružová.

Posypeme práškovým cukrom. Môžeme naplniť džemom podľa chuti. Dobrú chuť!

Tu si môžete pozrieť, ako sa to pripravuje:

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*