Príchodom chladných mesiacov sa pulty v obchodoch viac a viac zapĺňajú cistrusmi. Jedným z menej známych druhov je pomelo. Pomelo chuťou pripomína sladší grapefruit. Je však o dosť väčšie a jeho uskladnenie je trošku náročnejšie, nakoľko jeho dužina veľmi rýchlo vysychá. Toto je aj jedným z dôvodov, prečo ho v obchodoch nachádzame zabalený vo fólii a sieťke. Doma je najlepšie uskladniť ho na chladnom a tmavom mieste. Najlepšie priamo v chladničke.
Zopár užitočných informácií o pomele:
V prípade, že konzumujete lieky, ktoré majú v popise zákaz konzumácie grapefruitov, nejedzte ani pomelo. Má prakticky tie isté látky, ktoré obsahujú aj grapefruity a teda môže ovplyvniť účinky niektorých liekov.
Pomelo je veľmi zdravé. Dokáže nabudiť imunitný systém, zmierňuje kŕče, zlepšuje trávenie, pomáha aj pri chrípke a mnoho ďalšieho.
Vitamínov má toto exotické ovocie tiež požehnane. Obsahuje A, D, C vitamín, B-6 a B-12 tak ako aj kalcium, železo a magnézium.
Zrelé pomelo spoznáte podľa farby dužiny. Je žltá. Ak má pomelo zelenú farbu dužiny, ešte nie je dozreté.
A ako ho čo najlepšie očistiť?
- Odrežte „čiapočku“ na jednej strane pomela. (Režte asi 0,5 cm pod kožu pomela)
- Narežte zvislé pásy po stranách a stiahnite šupu z ovocia pomocou prstov, ktoré zaboríte pod kožu pomela na vrchnej časti, kde ste si odrezali „čiapočku“.
- Očistite pomelo aj od spodnej šupky, ktorá je čisto bielej farby. Ostane vám „holé“ pomelo.
- Nájdite časť pomela, kde sa viete dostať do stredu prstom. Oddeľte ho na jednotlivé mesiačiky.
- Každý jeden mesiačik očistite aj od vnútornej šupky. Môžete si pomôcť odrezaním vrchnej časti mesiačika. Nie je to ale príliš vhodné, nakoľko prídete o časť lahodnej dužiny.
- Hotovo.
Leave a Reply