Takto ste paradajky ešte nejedli! Uskladnite ich týmto spôsobom, aby ste z nich dostali maximum…
Nakladané uhorky sa tešia neutíchajúcej popularite. Nie je to len chutný a lacný spôsob konzervovania potravín. Ich konzumácia má množstvo zdravotných výhod. Ale skúsili ste už nakladať paradajky?
Nakladané paradajky
O milovníkov kyslých uhoriek nie je núdza. Aj keď sú u nás najobľúbenejšie nakladané uhorky a kapusta, môžeme takto konzervovať takmer všetku zeleninu. Navyše je táto metóda skutočne lacná, takže môžete experimentovať.
Nakladané paradajky sú jednou z najzaujímavejších možností, ktoré sa oplatí vyskúšať. U našich východných susedov na Ukrajine sú mimoriadne obľúbené, a preto sa často objavujú aj na miestnych stoloch.
Ak vás zaujíma, na čo všetko môžete použiť nakladané paradajky, všetko závisí od vašej fantázie a preferencií . Výborne sa však hodia na chlebíčky, šaláty a oplatí sa pridať ich aj do gulášu či paradajkovej polievky.
Zdravotné benefity
Konzumácia nakladaných paradajok má množstvo zdravotných výhod. V prvom rade obsahujú veľa vitamínov skupiny B, betakarotén a draslík . Sú tiež dobrým zdrojom vlákniny.
Takto upravená zelenina priaznivo ovplyvní činnosť čriev a poradí si so zápchou, čím vás účinne ochráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva. Nakladané paradajky sú navyše považované za prírodné probiotiká, takže priaznivo ovplyvnia funkcie tráviaceho systému .
Je však potrebné pamätať na umiernenosť. Nakladané paradajky obsahujú veľa soli, čo nie je dobré pre naše zdravie. Pozor by si mali dávať najmä ľudia s hypertenziou a srdcovými chorobami.
Recept na nakladané paradajky
Príprava nakladaných paradajok je naozaj jednoduchá a potrebné suroviny nájdete takmer v každom obchode. Množstvo a druh korenia závisí od našej chuti:
- paradajky,
- chren, najlepšie s listami,
- cesnak,
- horčica,
- kôpor
- nové korenie,
- kamenná soľ nejódovaná (polievková lyžica na liter vody).
Vodu privedieme do varu a rozpustíme v nej kamennú soľ. Necháme vychladnúť. Umyté paradajky a koreniny vložte do veľkých pohárov a potom ich zalejte vychladnutým nálevom. Poháre necháme týždeň pri izbovej teplote. Po tejto dobe sú naše paradajky pripravené.
Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte príspevok aj s priateľmi!
Leave a Reply