Takto ste paradajky ešte nejedli. Protirakovinový zázrak zatvorený v pohári!

Takto ste paradajky ešte nejedli! Uskladnite ich týmto spôsobom, aby ste z nich dostali maximum…

Nakladané uhorky sa tešia neutíchajúcej popularite. Nie je to len chutný a lacný spôsob konzervovania potravín. Ich konzumácia má množstvo zdravotných výhod. Ale skúsili ste už  nakladať paradajky?

Nakladané paradajky

O milovníkov kyslých  uhoriek nie je núdza. Aj keď sú u nás  najobľúbenejšie  nakladané uhorky a kapusta, môžeme takto konzervovať takmer všetku zeleninu. Navyše je táto metóda skutočne lacná, takže môžete experimentovať.

Nakladané paradajky sú jednou z najzaujímavejších možností, ktoré sa oplatí vyskúšať. U našich východných susedov  na Ukrajine sú mimoriadne obľúbené, a preto sa často objavujú aj na miestnych stoloch.

Ak vás zaujíma, na čo všetko môžete použiť nakladané paradajky, všetko závisí od vašej fantázie a preferencií . Výborne sa však hodia na chlebíčky, šaláty a oplatí sa pridať ich aj do  gulášu či  paradajkovej polievky.

Zdravotné benefity

Konzumácia nakladaných paradajok má množstvo zdravotných výhod. V prvom rade obsahujú veľa vitamínov skupiny B, betakarotén a draslík . Sú tiež dobrým zdrojom vlákniny.

Takto upravená zelenina priaznivo ovplyvní činnosť čriev a poradí si so zápchou, čím vás účinne ochráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva. Nakladané paradajky  sú navyše považované za prírodné probiotiká, takže priaznivo ovplyvnia funkcie tráviaceho systému .

Je však potrebné pamätať na umiernenosť. Nakladané paradajky obsahujú veľa soli, čo nie je dobré pre naše zdravie. Pozor by si mali dávať najmä ľudia s hypertenziou a srdcovými chorobami.

Recept na nakladané paradajky

Príprava nakladaných paradajok je naozaj jednoduchá a potrebné suroviny nájdete takmer v každom obchode. Množstvo a druh korenia závisí od našej chuti:

  • paradajky,
  • chren, najlepšie s listami,
  • cesnak,
  • horčica,
  • kôpor
  • nové korenie,
  • kamenná soľ nejódovaná (polievková lyžica na liter vody).

Vodu privedieme do varu a rozpustíme v nej kamennú soľ. Necháme vychladnúť. Umyté paradajky a koreniny vložte do veľkých pohárov a potom ich zalejte vychladnutým nálevom. Poháre necháme týždeň pri izbovej teplote. Po tejto dobe sú naše paradajky pripravené.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte príspevok aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*