Táto bežná vec najviac ničí naše zdravie. Zabijak pre pankreas, hlavný vinník cukrovky, aterosklerózy a rakoviny!

Táto bežná vec ničí naše zdravie a mnoho ľudí si to stále neuvedomuje.

Je to tichý zabijak, ktorý vedie k ateroskleróze, cukrovke a obezite. Slováci ho milujú a  mnohí nepoznajú striedmosť v jedení. Odhaduje sa, že každý z nás ročne skonzumuje asi 40 kg cukru. Odborníci sa zhodujú – štatistiky sú desivé a takéto množstvo cukru v strave nezostane bez následkov na zdraví.

Cukor má najsilnejší zápalový účinok zo všetkých zložiek prítomných v potravinárskych výrobkoch. Odtiaľ je už len  krok k vážnym zdravotným problémom: cukrovke, kardiovaskulárnym ochoreniam či rakovine.

1. Hlavný generátor chorôb.

Nadmerná konzumácia cukru podporuje rozvoj mnohých chorôb , ako sú:

  • cukrovka,
  • obezita
  • kardiovaskulárne ochorenia ,
  • ateroskleróza
  • hormonálne poruchy,
  • slabšia imunita,
  • zubný kaz,
  • plesňové kožné lézie,
  • tiež urýchľuje proces starnutia ,
  • zodpovedný za plynatosť,
  • nadúvanie a zápchu.

Už niekoľko rokov sa hovorí, že Slováci konzumujú čoraz viac cukru.

– Cukor má najsilnejší zápalový účinok zo všetkých zložiek prítomných v potravinárskych výrobkoch. Zápal spôsobený nadbytkom glukózy narúša okrem iného hormonálnu či sacharidovú rovnováhu a prácu mnohých orgánov. Odtiaľ je už len  krok k vážnym zdravotným problémom: cukrovka, srdcovo-cievne ochorenia či rakovina.

– Cukor je smrteľný aj pre pankreas . Pankreas vylučuje inzulín, ktorý sa pod vplyvom cukru rýchlo uvoľňuje. Pankreas reaguje na prebytok cukru „únavou“, čo vedie k veľkej progresii chorôb, ako je cukrovka či inzulínová rezistencia – dodáva dietológ.

2. Je v chlebe, jogurte, nápojoch a mäse. Cukor číha všade!

Ako dodáva výživová poradkyňa, konzumácia nadmerného množstva cukru vedie k poruchám v zložení črevnej mikroflóry. Nadbytočná glukóza, ktorú nedokážeme stráviť, ide do hrubého čreva. Je to živná pôda pre mikróby, ktoré sa živia cukrom. Začnú sa  teda premnožovať, čo narúša rovnováhu v zložení črevnej mikroflóry a spôsobuje vážne zdravotné následky.

– Žiaľ, mnohí spotrebitelia si stále neuvedomujú nielen škodlivé účinky cukru, ale ani skutočné zloženie potravinárskych výrobkov. To, že sa výrobok bude predávať ako „diétny“ so zníženým obsahom kalórií, ešte neznamená, že je zdravý.  Naopak: nižší obsah tuku je kompenzovaný vyšším obsahom cukru. Príkladom je odtučnený jogurt. „nulové“ sýtené nápoje sú zase zdrojom sladidiel, ktoré nie sú pre telo prirodzené  – varuje dietológ.

Medzi ďalšie potraviny, ktoré môžu obsahovať cukor, patria:

  • ovocné jogurty, hlavne tie so zníženým množstvom tuku
  • raňajkové cereálie,
  • hotová kaša,
  • cereálne a proteínové tyčinky.


Pozor na ochutený jogurt – je to veľká dávka cukru skrytého cukru!

Ba čo viac, nachádza sa dokonca aj v chlebe – najmä v tmavom, ktorý sa dá prifarbiť na báze medu, cukru, melasy či sladu. Cukor sa niekedy pridáva aj pri výrobe klobás a údenín .

– Cukor nie je len to, čo je v cukorničke. Prijateľné dve lyžičky cukru denne nie sú dve lyžičky, ktorými si osladíme kávu alebo čaj. Cukor je skrytý v mnohých výrobkoch: v ovocí, dokonca aj v jogurte a mlieku vo forme laktózy či v chlebe. Cukor je tiež extrémne návykový. Pri konzumácii sladkostí sa uvoľňujú chemické zlúčeniny zodpovedné za pohodu: dopamín, serotonín či endorfíny, ktoré vás nabádajú opäť siahnuť po sladkostiach.

3. Nadbytok cukru vytvára epidémiu obezity a rakoviny

Cukor je hlavným prispievateľom k obezite, ktorá bola označovaná za epidémiu našej doby. Pred polstoročím sa objavila na zozname chorôb Svetovej zdravotníckej organizácie, no dnes je jednou z najväčších výziev pre medicínu, pretože postihuje viac ako 800 miliónov ľudí na svete .

U nás na  nadváhu trpia traja z piatich dospelých a každý štvrtý je obézny. 20% ľudí mý vysokú obezitu.

– Ako lekári bijeme na poplach, máme strach . Obezita je najzákernejšia choroba a najväčšia hrozba – podceňujeme ju a často si vôbec neuvedomujeme, že ide o chorobu. Odborníčka pripomína, že obezita je rad komorbidít, akými sú cukrovka 2. typu či hypertenzia, ale aj ochorenia kostrového systému, kĺbov a chrbtice.

– Väčšina nádorových ochorení súvisí s našou stravou a obezitou. A to nehovorím len o tých rakovinách, ktoré súvisia s tranzitom potravy, t.j. jazyka, čeľuste, pažeráka, žalúdka, pankreasu, dvanástnika, pečene, čriev a konečníka. Ukazuje sa, že obezita zvyšuje aj riziko rakoviny prsníka, vaječníkov, melanómu či prostaty – je to až 80 percent. je zodpovedný za tieto rakoviny.

Odborníci preto bijú na poplach, uvedomujú si, akým komplikáciám sa vystavujeme pri konzumácii produktov bohatých na cukor.

Zdieľajte tieto informácie aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*