Táto chyba zabíja drahocenné látky v čaji: Ak si ho pripravíte takto, je to ako by ste pili OBYČAJNÚ VODU!

Pitie bylinkového čaju, má početné priaznivé účinky, či už na cholesterol, krvný tlak, žalúdočné problémy atď.

Chybu, ktorú robí väčšina ľudí pri pití bylinkového čaju je, že ho nenecháva vo vode vylúhovať dostatočne dlho.

Správne „namočenie“ bylinkového čaju musí trvať 15 minút, hovorí bylinkárka, podľa ktorej väčšina ľudí zaleje vriacou vodou vrecúško čaju a po dvoch-troch minútach ho vyberie. Bylinkárka Cami McBright tvrdí, že vyhýbanie sa dlhšiemu procesu lúhovania čaju znižuje jeho nutričnú hodnotu.

„Neurobíte nebezpečnú chybu, ak vrecúško po pár minútach vyberiete, čaj však neuvoľní všetky vzácne látky a bude mať slabšiu chuť,“ konštatuje.

To platí najmä pre čaj v sáčkoch, pretože bylinky v ňom sú nasekané natoľko, že už začal oxidovať. Tým sa strácajú zdravé chemikálie a s nimi aj chuť.

„Čaj vo vrecúškach je menej účinný vzhľadom na spôsob spracovania a skladovania. Väčšina čajov by sa však mala nechať 15 minút lúhovať, aby sa uvoľnili polyfenoly. Šálku čaju je tiež potrebné prikryť podšálkou, pretože niektoré z týchto látok sa môžu odparovať,“ povedala.

Jedinou výnimkou z týchto pravidiel sú silné čierne čaje, na ktorých by mal byť na obale uvedený maximálny čas procesu lúhovania. Keďže obsahujú kofeín, príliš dlhé namáčanie môže spôsobiť, že čaj bude príliš silný.

Ak bol článok užitočný, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*