TÁTO KORENINA ROZŠIRUJE KRVNÉ CIEVY, PREDCHÁDZA INFARKTU A MOZGOVEJ MŔTVICI.

Bazalka: Voňavý zázrak, ktorý chráni srdce, cievy aj myseľ.

Možno ju máte na okne v kvetináči, možno ju sypete do paradajkovej omáčky. Ale vedeli ste, že bazalka nie je len kulinárske korenie, ale aj prírodná lekáreň ukrytá v zelených listoch?

Táto nenápadná bylinka, považovaná za kráľovnú rastlín, má za sebou dlhú históriu využitia v tradičnej medicíne. A dnes sa opäť dostáva do popredia – vďaka svojim účinkom, ktoré potvrdzuje aj moderná veda.

Zelený štít pre vaše cievy.

Bazalka nie je len chutná, ale aj mimoriadne zdravá. Obsahuje silné antioxidanty – vitamín A, C a betakarotén – ktoré chránia bunky pred poškodením a starnutím. Najväčším tromfom bazalky je však jej vplyv na srdcovo-cievny systém.

Vďaka látkam ako eugenol pomáha uvoľňovať a rozširovať cievy, zlepšuje cirkuláciu krvi a znižuje riziko vysokého krvného tlaku. Zabraňuje tiež oxidácii „zlého“ LDL cholesterolu, čím priamo pôsobí proti vzniku aterosklerózy, infarktu či mozgovej mŕtvice.

Prírodné antibiotikum? Presne tak.

Bazalka obsahuje esenciálne oleje s antibakteriálnymi a protizápalovými účinkami. V kombinácii s cesnakom tvorí jednu z najsilnejších prírodných dvojíc na podporu imunity. Zároveň má detoxikačné účinky – podporuje činnosť pečene, obličiek a pomáha telu zbavovať sa toxínov.

Pomôže aj pri strese či trávení.

Niektoré druhy, ako napríklad posvätná bazalka (známa ako tulsi), sa využívajú v ajurvéde ako adaptogény – látky, ktoré pomáhajú telu zvládať stres. Bazalkový čaj tak nie je len chutný, ale aj ukľudňujúci a podporujúci duševnú rovnováhu.

Zároveň stimuluje trávenie, uvoľňuje kŕče a pomáha pri bežných ťažkostiach ako sú nadúvanie, hnačka či zápcha.

Nutričná bomba v každom liste.

Už dve lyžice čerstvej bazalky obsahujú takmer tretinu dennej potreby vitamínu K – dôležitého pre zrážanlivosť krvi. Okrem toho je bazalka zdrojom:

  • železa,
  • vápnika,
  • horčíka,
  • draslíka,
  • flavonoidov, ktoré chránia DNA a spomaľujú starnutie buniek.

Pestovanie? Jednoduché ako nič.

Bazalka má viac ako 60 známych druhov a darí sa jej nielen v záhrade, ale aj v kuchyni na parapete. Miluje teplo, svetlo a pravidelné zastrihávanie – to podporuje hustý rast a tvorbu aromatických listov.

Ako ju používať? Možnosti sú široké.

Bazalka nájde uplatnenie nielen v kuchyni, ale aj v domácej lekárničke:

  • čerstvá alebo sušená – do jedál, polievok, šalátov, pesta,
  • bazalkový čaj – na upokojenie žalúdka aj nervov,
  • esenciálny olej – na masáže, aromaterapiu či inhaláciu,
  • tinktúra alebo výluh – ako prírodný podporný prostriedok.

Pozor na nadmerné užívanie.

Hoci je bazalka bezpečná, pri vysokých dávkach (najmä v podobe silice) môže ovplyvniť hormonálnu rovnováhu. Tehotné a dojčiace ženy by ju mali konzumovať v primeranom množstve a vyhýbať sa koncentrovaným extraktom bez konzultácie s lekárom.

Záver: Zázrak na dosah ruky.

Bazalka je voňavý poklad, ktorý môže významne prispieť k prevencii civilizačných chorôb. A čo je najlepšie? Stačí si ju natrhať priamo z črepníka.

Boli tieto informácie pre vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*