Táto rastlina sa nazýva ,,Boží dar“, pretože pomáha liečiť viac ako 100 chorôb.

Špenát alebo haya pochádza z polostrova Yucatán v Mexiku. Aj keď ste o tomto veľkom  trvalkovom kríku možno ešte nepočuli , jeho zdravotné benefity sú nespočetné.

Jedna staršia žena, ktorá roky bojovala s cystami na prsiach, uviedla, že táto úžasná bylina je dostatočne silná na to, aby vyliečila množstvo stavov a ochorení. Ako sa ukázalo, nič jej nepomohlo, kým nezačala konzumovať špenát.

Asi po 3 mesiacoch jej cysta v pravom prsníku úplne zmizla.

Špenát môžete konzumovať surový v šalátoch, varený v polievke, alebo dusený s inou zeleninou. Pravidelná konzumácia špenátu pomáha znižovať cholesterol, oxidačný stres, vďaka horčíku udržiava zdravý krvný tlak a slúži ako prevencia proti rakovine, ako sa uvádza na food.ndtv.com. Má pozitívne účinky na srdce a cievny systém a pomáha v boji proti vráskam. Znižuje hladinu glukózy v krvi, zvyšuje citlivosť na inzulín.

Pravidelná konzumácia špenátu prospieva aj zdraviu očí. Je výbornou potravinou pri chudnutí, keďže sa energia z neho uvoľňuje postupne a zasýti vás na dlhší čas. Keďže obsahuje aj sodík, jeho konzumáciou predídete bolestiam hlavy a únave. Najviac výživných látok dostanete zo špenátu vtedy, keď ho budete jesť surový.

Zdravotné prínosy konzumácie špenátu:

  • lieči anémiu a predchádza jej
  • lieči astmu
  • zlepšuje zrak a funkciu mozgu
  • užitočné pri liečbe osteoporózy
  • reguluje hladinu cukru v krvi
  • lieči bolesti hrdla a infekcie hrdla
  • zabraňuje bolestiam hlavy
  • reguluje hladinu cholesterolu a znižuje obsah kyseliny močovej v krvi
  • vyrovnáva metabolický systém
  • zabraňuje vzniku kŕčových žíl
  • zabraňuje vzniku hemoroidov
  • detoxikuje pečeň
  • pomáha pri raste kostí a kĺbov u detí
  • posilňuje imunitný systém
  • zlepšuje pokožku, posilňuje vlasy a zabraňuje ich vypadávaniu

To je len niekoľko z výhod, ktoré táto rastlina prináša pre zdravie. Verte mi, je ich oveľa viac. Túto zázračnú bylinu môžete pridávať do polievok, šalátov alebo ju užívať ako čaj. Ideálne je konzumovať ho najmä v surovom stave.

TIP: Najlepšie je špenát konzumovať v podobe smoothie. Jednoducho zoberte hrsť špenátu, pridajte trochu vody a obľúbené ovocie, napr. banán, a rozmixujte. Po malých dúškoch potom vypite.

POZOR: Vysoký obsah kyseliny šťaveľovej bráni vstrebávaniu vápnika v črevách. Špenát preto nekonzumujeme častejšie ako dva- až trikrát za týždeň.

Zdieľajte túto radu aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*