Všetci sme počuli a čítali viac krát, že tekvica je dobrá pre zdravie. A aký je jej skutočný prínos pre naše zdravie? A čo sa dá liečiť pravidelnou konzumáciou tekvice?
Ak pravidelne jete tekvicu, môžete výrazne pomôcť vašej pečeni. Tekvica čistí pečeň a obnovuje ju. Ako správne jesť tekvicu, aby Vám pomohla čo najlepšie?
Pripravte si tekvicový med
Tekvicový med je to vďaka vysokému obsahu vitamínov a karoténov to pravé pre vašu imunitu, z ľudských orgánov ho ocení predovšetkým pečeň, no obrovskú službu urobí aj celému organizmu, pretože:
- pomáha znižovať vysoký cholesterol
- je účinný pri vylučovaní žlčníka
- je skvelým pomocníkom pri problémoch s obličkami
- pôsobí doslova ako balzam pre močové cesty
- vďaka mierne laxatívnym účinkom je prírodným liekom pri ťažkostiach s chronickou zápchou
- znižuje opuchy ako dôsledok kardiovaskulárnych ochorení
- je obzvlášť vhodný pre obéznych ľudí
Ako si ho pripraviť?
Na prípravu tekvicového medu budete samozrejme potrebovať zrelú tekvicu. Vrch z nej odrežte a odstráňte jadierka i vlákna z nej. Do tekvice pridajte med, hnedý cukor či iné sladidlo a prikryte odrezaným vrchom. Na chladnom mieste ju potom nechajte odležať desať dní. Ideálne je uskladniť tekvicový med v sklenenej nádobe s vekom a v chladničke ponechať maximálne mesiac.
FOTOPOSTUP:
Teraz si ukážeme ako vyrobiť tekvicový med za použitia jednej tekvice a 0,5 kg cukru.
1) Odrežeme vrch tekvice.
2) Vydlabeme vnútro.
3) Nasypeme cukor.
4) Zakryjeme a dáme odležať do chladnej a tmavej miestnosti. (cca 10 dní, podľa toho či sa vám cukor rozpustil)
5) Kontrola: Cukor ešte nie je rozpustený.
6) Takto vyzerá roztopený cukor.
7) Tekvica celkovo nám zmäkla a pustila šťavu, ktorá rozpustila cukor. Kôra musí byť mäkká vtedy je to správne urobené.
8) Sirup vlejeme do hrnca a varíme na med.
9) Keď máme hustý med, vlejem do sklených pohárov a skladujeme v chladničke.
10) Zvyšnú tekvicu nakrájame na pásiky, ošúpeme a nakrájame na kúsky.
11) Vložte do pohára a vložte do mrazničky. V budúcnosti bude možné pridávať do kaší či pečiva
Tekvicovým medom môžete ľahko a zdravo uspokojiť aj neovládateľnú chuť na sladké, jeho optimálna denná dávka je dve až tri polievkové lyžice.
Leave a Reply