Táto zelenina čistí vašu pečeň ako špongia! Už po mesiaci sa budete cítiť lepšie…

Všetci sme počuli a čítali viac krát, že tekvica je dobrá pre zdravie. A aký je jej skutočný prínos pre naše zdravie? A čo sa dá liečiť pravidelnou konzumáciou tekvice?

Ak pravidelne jete tekvicu, môžete výrazne pomôcť vašej pečeni. Tekvica čistí pečeň a obnovuje ju. Ako správne jesť tekvicu, aby Vám pomohla čo najlepšie?

Pripravte si tekvicový med

Tekvicový med je to vďaka vysokému obsahu vitamínov a karoténov to pravé pre vašu imunitu, z ľudských orgánov ho ocení predovšetkým pečeň, no obrovskú službu urobí aj celému organizmu, pretože:

  • pomáha znižovať vysoký cholesterol
  • je účinný pri vylučovaní žlčníka
  • je skvelým pomocníkom pri problémoch s obličkami
  • pôsobí doslova ako balzam pre močové cesty
  • vďaka mierne laxatívnym účinkom je prírodným liekom pri ťažkostiach s chronickou zápchou
  • znižuje opuchy ako dôsledok kardiovaskulárnych ochorení
  • je obzvlášť vhodný pre obéznych ľudí

Ako si ho pripraviť?

Na prípravu tekvicového medu budete samozrejme potrebovať zrelú tekvicu. Vrch z nej odrežte a odstráňte jadierka i vlákna z nej. Do tekvice pridajte med, hnedý cukor či iné sladidlo a prikryte odrezaným vrchom. Na chladnom mieste ju potom nechajte odležať desať dní. Ideálne je uskladniť tekvicový med v sklenenej nádobe s vekom a v chladničke ponechať maximálne mesiac.

FOTOPOSTUP:

Teraz si ukážeme ako vyrobiť tekvicový med za použitia jednej tekvice a 0,5 kg cukru.

1) Odrežeme vrch tekvice.

2) Vydlabeme vnútro.

3) Nasypeme cukor.

4) Zakryjeme a dáme odležať do chladnej a tmavej miestnosti. (cca 10 dní, podľa toho či sa vám cukor rozpustil)

5) Kontrola: Cukor ešte nie je rozpustený.

6) Takto vyzerá roztopený cukor.

7) Tekvica celkovo nám zmäkla a pustila šťavu, ktorá rozpustila cukor. Kôra musí byť mäkká vtedy je to správne urobené.

8) Sirup vlejeme do hrnca a varíme na med.

9) Keď máme hustý med, vlejem do sklených pohárov a skladujeme v chladničke.

10) Zvyšnú tekvicu nakrájame na pásiky, ošúpeme a nakrájame na kúsky.

11) Vložte do pohára a vložte do mrazničky. V budúcnosti bude možné pridávať do kaší či pečiva

 

Tekvicovým medom môžete ľahko a zdravo uspokojiť aj neovládateľnú chuť na sladké, jeho optimálna denná dávka je dve až tri polievkové lyžice.

Ak Vás tento príspevok zaujal, zdieľajte ho s priateľmi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*