Toto je najlepší spôsob skladovania byliniek a zelených vňatí na zimu.

Keď máme v záhradách všetkého nadbytok, nepamätáme si, ako nám to všetko v zime chýba.

Najmä zelené bylinky a vňate, ktorých nutričné ​​hodnoty sú pre nás v chladnom období neoceniteľné. Zelené časti rastlín sú zdrojom minerálov, vitamínov, antioxidantov, vrátane tých obzvlášť cenných pre naše zdravie a imunitu, ako je železo, kyselina listová, vitamíny D, K a skupiny B.

Ako skladovať zelené vňate, aby ste si zachovali čo najviac týchto hodnôt?

Zmrazenie je najlepší spôsob, ako to urobiť. Ako to urobiť najlepšie a najjednoduchšie, ale tak, aby sa to v zime čo najjednoduchšie používalo? Tu je návod…

Mrazenie byliniek a zelených vňatí

Po prinesení zo záhrady je potrebné všetko dôkladne umyť, scediť na sitku, nechať trochu vyschnúť a potom vyložiť na niekoľkokrát preloženú papierovú utierku.

Kým petržlen, kôpor alebo ligurček môžu byť mierne vlhké, jarná cibuľka musí byť úplne suchá.

Cibuľky so všetkou pažítkou narežte ostrým nožom tak, aby ste ich prerezali, nie rozdrvili.

A potom nasypte do fliaš so širokým hrdlom, napríklad od mlieka. Vďaka tomuto riešeniu si cibuľová vňať zachová svoj tvar a je pripravená na použitie. Stačí pridať do šalátu, tvarohu, omáčky, polievky alebo sendviča.

Nasekajte aj petržlen a kôpor a vložte ich do vrecúšok.

Najlepšie je vybrať malé, vhodné na jednu alebo dve porcie, ktoré potrebujete. Najlepšie je dať ich všetky do väčšieho vrecka a zmraziť spolu.

Pokiaľ ide o ostatné bylinky a rastliny, volíme ich mrazenie v takej forme, v akej ich používame najčastejšie.

Ja napríklad ligurček vždy mrazím v celých vetvičkách, pretože ho používam hlavne na celý vývar.

Po vytiahnutí z mrazničky je chvíľu veľmi krehký, takže sa dá ľahko rozmrviť, ak si ho chcete posypať napríklad na tanieri pre chuť a ozdobu.

Rozmarín zamrazím aj v celých vetvičkách, lebo tak ho používam. Najčastejšie na dusenie, pečenie alebo marinovanie mäsa.

Bazalku alebo špenát môžeme zmraziť v celých listoch, ale budú vhodné len na varenie napríklad omáčok. Je však lepšie ich rozmixovať a zamraziť, potom si ich chuť budete môcť vychutnať na viac spôsobov a v mrazničke zaberú oveľa menej miesta.

Zdieľajte túto radu aj so svojimi priateľmi!

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*