Toto je vážny dôvod, prečo nikdy neumývajte surové kurča pod tečúcou vodou!

Toto je istá cesta k otrave jedlom!

Ukazuje sa, že 90% ľudí pred varením umyje surové kuracie mäso. Vysvetľujeme, prečo by sa to nemalo robiť.

Surové kura obsahuje škodlivé baktérie , najmä Campylobacter a Salmonellu , dvoch hlavných vinníkov otravy jedlom. Preto je umývanie kurčaťa pred varením celkom logické, však?

A tu robíme chybu!

Umývanie surového kurčaťa pred varením podporuje šírenie škodlivých baktérií po celom povrchu mäsa, ako aj drezu alebo pracovnej dosky.

Jennifer Quinlan z Drexel University sa zúčastnila štúdie na túto tému, ktorú si objednalo ministerstvo poľnohospodárstva USA . Quinlan hovorí, že prieskumy ukazujú, že 90 % ľudí umýva surovú hydinu , pričom v mnohých receptoch sa uvádza „opláchnite a osušte“ .

Ona vysvetľuje:

„Nezbavíte sa baktérií ani ich nezabijete. Existuje však riziko rozprašovania baktérií po celej kuchyni – hovorí sa tomu aerosólizácia.“

Ak sa chcete baktérii z hydiny zbaviť, tak jedine tepelnou prípravou!

Konzumácia potravín kontaminovaných spomínanými bakteriálnymi kmeňmi môže viesť k ťažkej otrave – a to nie je najhoršia možnosť.

Pri konzumácii potravín kontaminovaných salmonelou sa u človeka objavia príznaky ako hnačka, horúčka, kŕče v bruchu, nevoľnosť a vracanie .

Väčšina otráv salmonelou zmizne v priebehu niekoľkých dní, ale niekedy sa vyskytnú komplikácie hlavne u detí, ktoré môžu byť smrteľné.

Hnačku spôsobuje aj Campylobacter v jedle . Tieto baktérie však môžu človeka zneschopniť až na 10 dní a spôsobiť silné bolesti brucha . Infekcia Campylobacter môže mať aj dlhodobé zdravotné následky : svalová slabosť, poškodenie nervového systému, artritída a Guillain-Barrého syndróm .

Umývanie surového kurčaťa sa neoplatí riskovať.

„Niektorí ľudia si myslia, že zmývajú baktérie. Iní chcú len zmyť hlieny, alebo si myslia, že kura je špinavé. Existuje mnoho dôvodov, až po mechanický reflex: „Surové sa musia umyť.“

Na záver – ešte jedna rada: hotové kura treba skladovať v uzavretej nádobe v chladničke; pri izbovej teplote je vždy riziko infekcie.

Zdieľajte tieto informácie aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*