TOTO poraďte každému, kto chodí zbierať MEDVEDÍ CESNAK! Zbierka 5 najlepších receptov + domáci liek pre zdravú pečeň, obličky a srdce…

Pokiaľ vás láka zber medvedieho cesnaku vo voľnej prírode, pripravte sa na to, že si túto rastlinu rozhodne nebudete môcť dopriať, kedykoľvek sa vám zachce. Zbierať sa dá totiž iba dva mesiace v roku, a to zhruba od polovice marca do konca mája (ešte pred rozkvetom). Rastie pritom hlavne v lužných a listnatých lesoch, v blízkosti potokov alebo na úpätí svahov, kde je vlhko a tieň.

Čo všetko dokáže medvedí cesnak s vašim telom?

• Prečisťuje tráviaci systém
• Prečistí obličky, močové cesty, podporuje močenie
• Priaznivo vplýva na vencové tepny srdca.
• Používa sa pri ženských chorobách a výtokoch.
• Detoxikácia znižuje škodlivý vplyv nikotínu na ľudský organizmus.
• Čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti
Optimalizuje cirkuláciu krvi v tele a v mozgu a tým
• Podporuje pamäť
• Znižuje krvný tlak
• Pôsobí pri nespavosti
• Účinkuje proti závratom, tlaku v hlave, úzkosti, skľúčenosti a hučaniu v ušiach
• Zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze
. Má antibakteriálny účinok, ktorý súvisí so schopnosťou zvýšiť odolnosť buniek voči baktériám
• Podporuje hojenie otvorených rán
• Pomáha pri liečbe žalúdočných vredov
• Znižuje bolesť spôsobenú zápalom
• Liečia sa ním kožné vyrážky, povrchové vredy, lišaje.

5 TOP receptov z medvedieho cesnaku:

Langoše z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

1 lyžička soli

Štipka cukru

20 g čerstvého droždia

cca 350 ml vody

2 lyžice oleja

2 hrste medvedieho cesnaku

olej na vyprážanie

Postup:

Múku v mise zmiešame so soľou, spravíme priehlbinu, vlejeme trochu vlažnej vody s trochou cukru  a rozdrobíme droždie. Necháme v teple stáť aspoň pol hodiny, potom pridáme olej a vymiesime cesto, vodu pridávame podľa potreby.

Nakoniec pridáme umyté a posekané listy medvedieho cesnaku. Prikryjeme utierkou, necháme hodinu kysnúť – alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Potom pomúčenými rukami na pomúčenej doske formujeme “bochníky”, priemer cca 5 cm.

Obrúskom prikryjeme, necháme 15-20 minút ešte kysnúť. Potom v rukách vyťahujeme z bochníkov “placky” – hrúbka necelý 1 cm, v strede tenšie a smažíme na oleji z oboch strán.

Halušky z medvedieho cesnaku

Ingrediencie:

  • 3 plné hrste – listy medvedieho cesnaku
  • 1 hrnček – acidko (kyslé mlieko)
  • 3 hrnčeky – hladká špaldová (hladká) múka
  • 3 ks – vajce
  • 1 podľa chuti – čierne korenie mleté
  • 1 podľa chuti – soľ

Postup:

  1. Listy medvedieho cesnaku dobre umyjeme a osušíme. Medvedí cesnak nakrájame na menšie kúsky.
  2. Do väčšieho hrnca dáme variť vodu s lyžičkou soli. Do misy pridáme vajcia s medvedím cesnakom.
  3. Vajcia s medvedím cesnakom rozmixujeme ponorným mixérom alebo v kuchynskom robote na kašu.
  4. Vznikne nám základ na prípravu skvelých halušiek z medvedieho cesnaku. K hmote pridáme múku.
  5. Potom pridáme acidko (kyslé mlieko). Cesto dobre premiešame a dochutíme soľou, mletým korením.
  6. Keď je cesto na halušky príliš husté, pridáme kyslé mlieko, ak by bolo redšie, doplníme ďalšiu múku.
  7. Do vriacej vody zavárame cesto cez haluškovač, môžeme aj cez sito na halušky. Varíme 5-10 minút.
  8. Uvarené halušky scedíme. Ak ich ihneď podávame, nepreplachujeme ich, pretože by sa ochladili.
  9. Nemáte medvedí cesnak? Nevadí. Pripravte si halušky z čerstvého špenátu, chutia tiež fantasticky.

Pesto z medvedieho cesnaku

Ingrediencie:

  • 200 gramov medvedieho cesnaku,
  • 200 mililitrov olivového oleja,
  • soľ na dochutenie,
  • citrónovú šťavu.

Listy medvedieho cesnaku najprv dobre umyte pod tečúcou vodou, potom ich vysušte pomocou utierky a nakrájajte na menšie kusy. Do mixéra potom nalejte pripravený olivový olej a postupne pridávajte osušené listy medvedieho cesnaku, kým pri mixovaní zmes nebude príjemne hladká (mala by získať kašovitú konzistenciu). Pesto potom dochuťte soľou a citrónovou šťavou podľa vlastných chuťových preferencií.

Hotové pesto prelejte do pripravených zaváracích pohárov a ešte pred uložením do chladničky alebo na iné tmavé a chladné miesto ho zalejte tenkou vrstvou olivového oleja, aby vám čo najdlhšie vydržalo. Akonáhle budete pesto z medvedieho cesnaku potrebovať, stačí ho vytiahnuť z chladničky a v potrebnom množstve zamiešať do pripravovaného pokrmu alebo nechať na každom, aby si ho doprial podľa chuti.

Pokiaľ vás už základný recept na pesto z medvedieho cesnaku omrzel, môžete ho ešte o trochu vylepšiť. Stačí pridať slnečnicové či píniové semienka, orechy (napríklad kešu či mandle) alebo syr (do pesta sa hodí hlavne parmezán). Vybrané ingrediencie krátko rozmixujte spolu s listami medvedieho cesnaku a nezabudnite, že aj v tomto prípade by pesto malo mať krémovú konzistenciu.

Liečivá tinktúra z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak jednoducho natrháme, opláchneme a osušíme. Listy nakrájame na drobnejšie a natlačíme do pohára alebo čírej fľaše. Keď je nádoba plná, naplníme alkoholom (minimálne 40%) a zatvoríme. Dáme na 14 dní na slnko, aby sa cesnak dobre vylúhoval. Po 14 dňoch scedíme, prelejeme do fliaš a skladujeme v chladničke.

Dvakrát denne užívame 10-30 kvapiek, minimálne 1 mesiac (ja užívam 20). Zapíjame čajom alebo len čistou vodou. Tinktúra je na problémy s obličkami a močovými cestami úžasná. Tiež pomôže srdcu, prečistí cievy a odstraňuje usadeniny z nich. To však nie je všetko!

Nátierka z medvedieho cesnaku a bryndze

Potrebujeme:

250 g čerstvých listov medvedieho cesnaku

500 g bryndze

100 ml olivového oleja

Soľ

Postup:

Listy umyjeme, necháme odkvapkať, nakrájame a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme a môžeme servírovať.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi na Facebooku!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*