Väčšina ľudí rada nakupuje čerešne, ktoré sa nedávno objavili na trhoch a pultoch obchodov. Tieto plody majú vynikajúce chuťové vlastnosti a priťahujú najmä milovníkov sladkého. Ale odborníčka na výživu Svetlana Fus varuje, že nie každý človek môže jesť tieto bobule. Celý problém spočíva v individuálnych vlastnostiach tela a chorobách, ktoré obmedzujú možnosť použitia produktu. Ak odporúčania zanedbáte, zdravotný stav sa môže zhoršiť.
Napríklad čerešne nie sú vhodné pre ľudí s chorobami žalúdka a čriev. Plody obsahujú veľa kyselín, ktoré dráždia sliznice vnútorných orgánov. V dôsledku toho nastávajú rôzne bolestivé pocity, pocit ťažkosti v žalúdku a pocit pálenia v pažeráku. Poškodzuje aj zubnú sklovinu, kedy vznikajú malé deštrukcie a karyózne útvary. Aby ste predišli tomuto problému, po jedení čerešní si dôkladne vypláchnite ústa. Voda vymyje zvyšnú kyselinu.
Čerešne sú veľmi sladké a obsahujú veľa cukru. Sú kontraindikované u diabetických pacientov.
Jesť tieto bobule sa tiež neodporúča obéznym ľuďom a ľuďom, ktorí chcú schudnúť. Vysoký obsah kalórií prispieva k rýchlej tvorbe telesného tuku a priberaniu. Problémy môžu vzniknúť aj so žalúdkom – z nadmernej konzumácie čerešní, začína plynatosť, viditeľné nadúvanie, tupé bolesti v oblasti čriev. Preto je maximálny povolený počet čerešní jeden malý pohár.
Čerešne môžu tiež spôsobiť rôzne alergické reakcie. Tento problém sa týka najmä detí. Bohužiaľ je možné určiť prítomnosť alergie na čerešne iba empiricky. Je potrebné zjesť malé množstvo čerešní a pozorovať reakciu tela. Ak sa nevyskytnú žiadne negatívne prejavy, môžete pokračovať v jedení bobúľ. Ak sa objavia vyrážky, začervenanie alebo opuch kože, mali by ste okamžite kontaktovať alergológa a vylúčiť tieto produkty zo stravy.
Leave a Reply