Toto určite vyskúšajte! Najlepší recept na jemné a nadýchané SLADKÉ ROŽTEKY…

Na konci nájdete priložený videorecept, podľa ktorého môžete postupovať.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 40 g čerstvého droždia
  • 100 g cukru (približne pol pohára)
  • 250 ml smotany na šľahanie (30 %)
  • 2 žĺtky
  • 1 celé vajce
  • Strúhaná kôra z 1 citróna
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 500 g preosiatej tortovej hladkej múky
  • Štipka soli
  • 80 g rozpusteného vlažného masla

Na plnku:

  • Obľúbený džem

Na potretie:

  • 1 rozšľahané vajce

Na polevu:

  • 200 g práškového cukru
  • 5 lyžíc horúcej vody

Postup:

Droždie rozdrobte a zmiešajte s cukrom, aby vznikla kašovitá hmota.

Do misky pridajte smotanu, žĺtky, celé vajce, strúhanú citrónovú kôru a vanilkový extrakt. Všetko dobre premiešajte. Pridajte preosiatu múku, štipku soli a kvások. Miesite, kým nevznikne jednotné cesto. Na záver pridajte rozpustené maslo a znova dôkladne premiešajte. Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.

Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a jemne premiesite. Rozdeľte ho na dve časti. Každú časť vyvaľkajte na kruh s priemerom asi 32 cm a nakrájajte na 8 trojuholníkov. Na každý trojuholník dajte lyžičku džemu a zabaľte do tvaru croissantu od širokej strany.

Croissanty poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte kysnúť ďalších 30 minút. Pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom.

Pečte v rúre predhriatej na 180 °C (horný ohrev, stupeň 2 odspodu) približne 15–20 minút. Croissanty nechajte vychladnúť.

Zmiešajte 200 g  práškového  cukru  s 5 lyžicami horúcej vody, vymiešajte do hladka.

Na vychladnuté croissanty naneste cukrovú  polevu. Dobrú chuť!

VIDEORECEPT:

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*