Na konci nájdete priložený videorecept, podľa ktorého môžete postupovať.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 40 g čerstvého droždia
- 100 g cukru (približne pol pohára)
- 250 ml smotany na šľahanie (30 %)
- 2 žĺtky
- 1 celé vajce
- Strúhaná kôra z 1 citróna
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 500 g preosiatej tortovej hladkej múky
- Štipka soli
- 80 g rozpusteného vlažného masla
Na plnku:
- Obľúbený džem
Na potretie:
- 1 rozšľahané vajce
Na polevu:
- 200 g práškového cukru
- 5 lyžíc horúcej vody
Postup:
Droždie rozdrobte a zmiešajte s cukrom, aby vznikla kašovitá hmota.
Do misky pridajte smotanu, žĺtky, celé vajce, strúhanú citrónovú kôru a vanilkový extrakt. Všetko dobre premiešajte. Pridajte preosiatu múku, štipku soli a kvások. Miesite, kým nevznikne jednotné cesto. Na záver pridajte rozpustené maslo a znova dôkladne premiešajte. Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu.
Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a jemne premiesite. Rozdeľte ho na dve časti. Každú časť vyvaľkajte na kruh s priemerom asi 32 cm a nakrájajte na 8 trojuholníkov. Na každý trojuholník dajte lyžičku džemu a zabaľte do tvaru croissantu od širokej strany.
Croissanty poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte utierkou a nechajte kysnúť ďalších 30 minút. Pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom.
Pečte v rúre predhriatej na 180 °C (horný ohrev, stupeň 2 odspodu) približne 15–20 minút. Croissanty nechajte vychladnúť.
Zmiešajte 200 g práškového cukru s 5 lyžicami horúcej vody, vymiešajte do hladka.
Na vychladnuté croissanty naneste cukrovú polevu. Dobrú chuť!
Leave a Reply