Tradičný hroznový koláč podľa jednoduchého receptu z roku 1894. Neuveríte, aký je chutný!

Na konci príspevku najdete video podľa ktorého môžete postupovať!

Zažite chuť minulosti s každým sústom tohto lahodného hroznového koláča.

Ingrediencie:

Cesto:

  •  375 g masla
  • 200 g cukru
  • 5 žĺtkov
  • 1 ČL škorice
  • 450 g hladkej múky

Z masla, cukru. žĺtkov, škorice a múky vymiesime hladké cesto. Cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Ešte potrebujeme:

  • 100 g mletých mandli

Cesto rovnomerne posypeme mletými mandľami.

Plnenie:

  • 12 vaječných bielkov
  • 680 g práškového cukru
  • 1360 g hrozna (podľa možnosti bez jadierok)

Hrozno  umyjeme a necháme ho dobre odkvapkať. ( nesmie byť mokré)

Z bielkov a práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Do vyšľahaného snehu primiešame celé bobuľky hrozna, premieľame tak, any boli všetky bobuľky obalené v snehu.

Hroznovú náplň rovnomerne navrstvíme na mandľami posypané cesto.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 30 minút na hornom aj spodnom ohreve. Potom znížime teplotu na 100°C a pečieme ďalších 50 minút, ale už iba na hornom ohreve. Nakoniec zvýšime teplotu opäť na 200°C a pečieme ešte 10 minúť opäť len na hornom ohreve. Upečený koláč necháme vychladnúť. Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*