
Tento tradičný recept na veterníky s vanilkovým krémom a šľahačkou pochádza zo starej maminej kuchárskej knihy a je ideálny na uspokojenie každej maškrty. Postupujte podľa nasledujúcich krokov a pripravíte si neodolateľný dezert!
Ingrediencie:
Na odpaľované cesto:
- 200 ml vody
- 200 ml oleja
- 10 lyžíc hladkej múky
- 5 vajec
Na vanilkový krém:
- 4 vajcia
- 400 ml mlieka
- 150 g kryštálového cukru
- 50 g hladkej múky
- vanilková aróma (alebo pravá vanilka)
Na dokončenie:
- smotana na šľahanie
Postup:
Príprava cesta:
Do hrnca nalejte vodu a olej, priveďte do varu na miernom ohni. Za stáleho miešania postupne prisypávajte múku a miešajte, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek.
Odstavte z ohňa a po jednom vmiešajte vajcia. Miešajte dôkladne, aby vzniklo hladké, lesklé cesto.
Tvarovanie a pečenie veterníkov:
Pomocou lyžice alebo cukrárskeho vrecka vytvorte na plech vystlaný papierom na pečenie podlhovasté pásiky cesta (ako malé bagetky).
Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 8 minút, potom znížte teplotu na 180 °C a dopekajte ďalších 20 minút, kým veterníky nezískajú zlatistú farbu a nadýchaný tvar.
Príprava vanilkového krému:
Mlieko ohrejte takmer do varu.
V inom hrnci vyšľahajte vajcia s cukrom a múkou do hladkej hmoty. Za stáleho miešania vlejte po častiach horúce mlieko do vaječnej zmesi. Dobre vymiešajte.
Vráťte na oheň a varte, kým krém nezhustne. Nakoniec pridajte vanilkovú arómu a nechajte krém vychladnúť.
Plnenie a dokončenie:
Vychladnuté veterníky pozdĺžne prekrojte a naplňte ich vanilkovým krémom. Podľa chuti pridajte aj šľahačku.
Dobrú chuť!
Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply