Tradičný recept na veterníky s nadýchaným krémom.

Tento tradičný recept na veterníky s vanilkovým krémom a šľahačkou pochádza zo starej maminej kuchárskej knihy a je ideálny na uspokojenie každej maškrty. Postupujte podľa nasledujúcich krokov a pripravíte si neodolateľný dezert!

Ingrediencie:

Na odpaľované cesto:

  • 200 ml vody
  • 200 ml oleja
  • 10 lyžíc hladkej múky
  • 5 vajec

Na vanilkový krém:

  • 4 vajcia
  • 400 ml mlieka
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • vanilková aróma (alebo pravá vanilka)

Na dokončenie:

  • smotana na šľahanie

Postup:

Príprava cesta:

Do hrnca nalejte vodu a olej, priveďte do varu na miernom ohni. Za stáleho miešania postupne prisypávajte múku a miešajte, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek.

Odstavte z ohňa a po jednom vmiešajte vajcia. Miešajte dôkladne, aby vzniklo hladké, lesklé cesto.

Tvarovanie a pečenie veterníkov:

Pomocou lyžice alebo cukrárskeho vrecka vytvorte na plech vystlaný papierom na pečenie podlhovasté pásiky cesta (ako malé bagetky).

 

Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 8 minút, potom znížte teplotu na 180 °C a dopekajte ďalších 20 minút, kým veterníky nezískajú zlatistú farbu a nadýchaný tvar.

Príprava vanilkového krému:

Mlieko ohrejte takmer do varu.

V inom hrnci vyšľahajte vajcia s cukrom a múkou do hladkej hmoty.  Za stáleho miešania vlejte po častiach  horúce mlieko do vaječnej zmesi. Dobre vymiešajte.

Vráťte na oheň a varte, kým krém nezhustne. Nakoniec pridajte vanilkovú arómu a nechajte krém vychladnúť.

Plnenie a dokončenie:

Vychladnuté veterníky  pozdĺžne prekrojte a naplňte ich vanilkovým krémom. Podľa chuti pridajte aj šľahačku.

Dobrú chuť!

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*