Trpia črevá, pľúca aj kosti. Až 75 percent ľudí má po jeho vypití tieto príznaky!

Mlieko má veľa priaznivcov aj odporcov. Prvá skupina uvádza množstvo nutričných hodnôt prítomných v zložení, zatiaľ čo druhá skupina nazýva mlieko jedom. Hoci mnohé štúdie ukázali, že mlieko má nutričnú hodnotu, ale sa ukazuje, že až 75 percent ľudí nemusí tolerovať laktózu v ňom obsiahnutú. Práve tu sa po jeho vypití objavujú nepríjemné príznaky.

75 percent ľudí nemôže tolerovať laktózu prítomnú v mlieku

Až 75 percent svetovej populácie populácie nevie tráviť laktózu a po vypití mlieka trpí bolesťami brucha, plynatosťou, pocitom plnosti brucha a hnačkami.

Príznaky intolerancie laktózy súvisia so žalúdočnými a črevnými problémami. Ide o jednu z najčastejších potravinových intolerancií.

Príznaky intolerancie laktózy zahŕňajú:

  • plynatosť,
  • hnačka,
  • bolesť brucha, kolika,
  • nevoľnosť, vracanie.

Okrem toho môže alergia na mlieko spôsobiť aj ďalšie príznaky. Niekedy sa môžu pozorovať respiračné príznaky :

  • kašeľ,
  • zrýchlené dýchanie,
  • opuch a prekrvenie nosovej sliznice.

Niekedy alergia spôsobuje kožné príznaky vrátane alergického ekzému a žihľavky.

Kravské mlieko je určené pre teľatá, nie pre ľudí.

Mlieko bolo skutočne vytvorené pre teľatá, o čom by sa nemalo diskutovať. Ľudia však jedia veľa rôznych produktov, aby telu dodali cenné živiny a získali energiu potrebnú na fungovanie.

Často jeme aj semená, ktoré sú potrebné na pestovanie novej rastliny. Mlieko je cenným produktom pre teľatá aj ľudí a asi by sme sa ho z tohto dôvodu nemali úplne vzdávať. Dôležité je však nepiť ho príliš často a  veľa.

Mlieko vyplavuje vápnik

Nedostatočné vstrebávanie vápnika z mliečnych výrobkov je často opakovaný mýtus, aj keď je dokázané, že sa vstrebáva  len 25-32%. Tento prvok prítomný v  minerálnej vode alebo rastlinách sa lepšie vstrebáva.

Bohužiaľ, švédski vedci dokázali, že mlieko môže paradoxne vyplavovať vápnik z tela. Štúdie sa zúčastnilo viac ako 100 000 ľudí. ľudí: 61 tisíc žien a 45 tis muži. Desaťročie (v prípade mužov) a dve desaťročia (v prípade žien) sledovali miesto mlieka v ich strave. Rozbory prekvapili aj samotných vedcov – ukázalo sa, že tí, ktorí často pili mlieko, mali horšie výsledky testov ako tí, ktorí ho pili príležitostne.

Konzumácia viac ako troch pohárov mlieka denne viedla k vyplavovaniu vápnika z tela a spôsobovala častejšie zlomeniny kostí, ale aj srdcové zlyhanie. Okrem toho švédski vedci  dokázali, že mlieko zvyšuje zápal, urýchľuje proces starnutia tela a zvyšuje riziko predčasnej smrti.

Ďalšia 12-ročná štúdia vedcov z Harvardu zistila, že tí, ktorí konzumovali najviac vápnika z mliečnych výrobkov, mali väčšiu pravdepodobnosť zlomenín ako tí, ktorí  pili mlieko len zriedka. Štúdia bola založená na údajoch zozbieraných od 77 761 žien vo veku 34 až 59 rokov.

,,Krajiny s najvyššou mierou osteoporózy sú tie, kde ľudia pijú najviac mlieka,“ hovorí Dr. Amy Lanou, riaditeľka výživy vo Výbore lekárov pre zodpovednú medicínu vo Washingtone.

Mlieko v kartónoch nemá žiadnu nutričnú hodnotu

Na pultoch obchodov sú dostupné dva druhy mlieka – UHT alebo pasterizované. Mlieko pred predajom prechádza procesom predĺženia trvanlivosti pomocou vysokej teploty, ktorá  odstráni  približne 90 % jeho obsahu všetky živiny.

Sterilizácia skutočne zhoršuje kvalitu mlieka, a zničí asi 20% obsah vitamínu B1, B12 a  kyseliny listovej  pri  pasterizácii  približne 10%.

Tieto procesy zároveň neovplyvňujú množstvo bielkovín, tukov ani  sacharidov a údaje na obale platia pre mlieko pasterizované alebo UHT sterilizované.

Mlieko priamo od kravy.

Mlieko, ktoré si môžeme kúpiť od farmára, má o niečo vyšší obsah vitamínov a výraznejšiu mliečnu chuť. Bohužiaľ, pitie nápoja môže zahŕňať riziko otravy jedlom.

Práve proces sterilizácie alebo pasterizácie ničí škodlivé mikroorganizmy a tým predlžuje trvanlivosť výrobku. Mlieko priamo od kravy môže obsahovať patogény a tým výrazne zhoršiť našu pohodu, spôsobiť bolesti brucha , hnačku, nevoľnosť a zvracanie.

Boli tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*