Mlieko má veľa priaznivcov aj odporcov. Prvá skupina uvádza množstvo nutričných hodnôt prítomných v zložení, zatiaľ čo druhá skupina nazýva mlieko jedom. Hoci mnohé štúdie ukázali, že mlieko má nutričnú hodnotu, ale sa ukazuje, že až 75 percent ľudí nemusí tolerovať laktózu v ňom obsiahnutú. Práve tu sa po jeho vypití objavujú nepríjemné príznaky.
75 percent ľudí nemôže tolerovať laktózu prítomnú v mlieku
Až 75 percent svetovej populácie populácie nevie tráviť laktózu a po vypití mlieka trpí bolesťami brucha, plynatosťou, pocitom plnosti brucha a hnačkami.
Príznaky intolerancie laktózy súvisia so žalúdočnými a črevnými problémami. Ide o jednu z najčastejších potravinových intolerancií.
Príznaky intolerancie laktózy zahŕňajú:
- plynatosť,
- hnačka,
- bolesť brucha, kolika,
- nevoľnosť, vracanie.
Okrem toho môže alergia na mlieko spôsobiť aj ďalšie príznaky. Niekedy sa môžu pozorovať respiračné príznaky :
- kašeľ,
- zrýchlené dýchanie,
- opuch a prekrvenie nosovej sliznice.
Niekedy alergia spôsobuje kožné príznaky vrátane alergického ekzému a žihľavky.
Kravské mlieko je určené pre teľatá, nie pre ľudí.
Mlieko bolo skutočne vytvorené pre teľatá, o čom by sa nemalo diskutovať. Ľudia však jedia veľa rôznych produktov, aby telu dodali cenné živiny a získali energiu potrebnú na fungovanie.
Často jeme aj semená, ktoré sú potrebné na pestovanie novej rastliny. Mlieko je cenným produktom pre teľatá aj ľudí a asi by sme sa ho z tohto dôvodu nemali úplne vzdávať. Dôležité je však nepiť ho príliš často a veľa.
Mlieko vyplavuje vápnik
Nedostatočné vstrebávanie vápnika z mliečnych výrobkov je často opakovaný mýtus, aj keď je dokázané, že sa vstrebáva len 25-32%. Tento prvok prítomný v minerálnej vode alebo rastlinách sa lepšie vstrebáva.
Bohužiaľ, švédski vedci dokázali, že mlieko môže paradoxne vyplavovať vápnik z tela. Štúdie sa zúčastnilo viac ako 100 000 ľudí. ľudí: 61 tisíc žien a 45 tis muži. Desaťročie (v prípade mužov) a dve desaťročia (v prípade žien) sledovali miesto mlieka v ich strave. Rozbory prekvapili aj samotných vedcov – ukázalo sa, že tí, ktorí často pili mlieko, mali horšie výsledky testov ako tí, ktorí ho pili príležitostne.
Konzumácia viac ako troch pohárov mlieka denne viedla k vyplavovaniu vápnika z tela a spôsobovala častejšie zlomeniny kostí, ale aj srdcové zlyhanie. Okrem toho švédski vedci dokázali, že mlieko zvyšuje zápal, urýchľuje proces starnutia tela a zvyšuje riziko predčasnej smrti.
Ďalšia 12-ročná štúdia vedcov z Harvardu zistila, že tí, ktorí konzumovali najviac vápnika z mliečnych výrobkov, mali väčšiu pravdepodobnosť zlomenín ako tí, ktorí pili mlieko len zriedka. Štúdia bola založená na údajoch zozbieraných od 77 761 žien vo veku 34 až 59 rokov.
,,Krajiny s najvyššou mierou osteoporózy sú tie, kde ľudia pijú najviac mlieka,“ hovorí Dr. Amy Lanou, riaditeľka výživy vo Výbore lekárov pre zodpovednú medicínu vo Washingtone.
Mlieko v kartónoch nemá žiadnu nutričnú hodnotu
Na pultoch obchodov sú dostupné dva druhy mlieka – UHT alebo pasterizované. Mlieko pred predajom prechádza procesom predĺženia trvanlivosti pomocou vysokej teploty, ktorá odstráni približne 90 % jeho obsahu všetky živiny.
Sterilizácia skutočne zhoršuje kvalitu mlieka, a zničí asi 20% obsah vitamínu B1, B12 a kyseliny listovej pri pasterizácii približne 10%.
Tieto procesy zároveň neovplyvňujú množstvo bielkovín, tukov ani sacharidov a údaje na obale platia pre mlieko pasterizované alebo UHT sterilizované.
Mlieko priamo od kravy.
Mlieko, ktoré si môžeme kúpiť od farmára, má o niečo vyšší obsah vitamínov a výraznejšiu mliečnu chuť. Bohužiaľ, pitie nápoja môže zahŕňať riziko otravy jedlom.
Práve proces sterilizácie alebo pasterizácie ničí škodlivé mikroorganizmy a tým predlžuje trvanlivosť výrobku. Mlieko priamo od kravy môže obsahovať patogény a tým výrazne zhoršiť našu pohodu, spôsobiť bolesti brucha , hnačku, nevoľnosť a zvracanie.
Leave a Reply