Tvarohové slniečka z kysnutého cesta! Jednoduchý recept, podľa ktorého sa vydaria každému…

Tvarohové slniečka sú nadýchané, sladké koláčiky z kysnutého cesta, plnené jemným tvarohovým krémom. Tu je recept na ich prípravu:

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 80 g cukru
  • 80 g masla (rozpusteného)
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
  • štipka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • kôra z 1 citróna (voliteľné)

Na tvarohovú plnku:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 50 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 lyžica pudingového prášku (vanilkový alebo kukuričný škrob)
  • hrozienka (voliteľné)

Na potretie a ozdobu:

  • 1 žĺtok zmiešaný s 1 lyžicou mlieka
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

Príprava kvásku

  • Do vlažného mlieka pridajte lyžicu cukru a rozdrobte droždie. Nechajte 10 minút postáť, kým sa vytvorí kvások.

Príprava cesta

  • Do misy preosejte múku, pridajte soľ, vanilkový cukor, zvyšný cukor a citrónovú kôru.
  • Pridajte vajce, žĺtok, rozpustené maslo a vykysnutý kvások.
  • Vypracujte hladké cesto (ručne alebo mixérom s hákmi na cesto), prikryte utierkou a nechajte kysnúť približne 60 minút na teplom mieste.

Príprava plnky

  • Tvaroh zmiešajte s práškovým cukrom, žĺtkom, vanilkovým cukrom a pudingovým práškom. Ak máte radi, môžete pridať hrozienka.

Tvarovanie slniečok

  • Vykysnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 1 cm a vykrojte kruhy (cca 8–10 cm priemer).
  • Do stredu každého kruhu dajte lyžicu tvarohovej plnky.
  • Okraje cesta môžete narezať nožom dookola na menšie pásiky a jemne ich ohnúť smerom von, aby vytvorili tvar slniečka.

Pečenie

  • Položte slniečka na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Nechajte ešte 15 minút podkysnúť, potom ich potrite žĺtkom s mliekom.
  • Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 15–20 minút, kým nebudú krásne zlatisté.

Dokončenie

  • Nechajte mierne vychladnúť a posypte práškovým cukrom.

Ak sa vám tento recept páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*