U nás sa o tom veľmi nehovorí. Prirodzený ochranný štít pre pankreas!

Hoci váži len okolo 80 až 100 gramov, pankreas hrá v našom tele kľúčovú úlohu. Je zodpovedný za zásobovanie tenkého čreva enzýmami, ktoré umožňujú trávenie potravy. Druhou dôležitou funkciou je produkcia hormónov, ktoré regulujú hladinu glukózy v krvi. Akékoľvek ochorenie pankreasu môže spôsobiť jeho čiastočnú alebo úplnú dysfunkciu. Správnou stravou však môžete tento orgán do značnej miery ochrániť pred poškodením.

Šesť produktov, pre ktoré nás bude pankreas milovať:

1) Krížová zelenina

Medzi krížovú zeleninu patrí brokolica, ružičkový kel, karfiol, kel , kaleráb a samozrejme kapusta v mnohých druhoch. Majú málo  kalórii, ale veľa nutričných hodnôt.

Dôležité je, že táto zelenina sa musí konzumovať  skôr, ako sa objavia vážne problémy s  pankreasom, pri chorom pankrease sa odporúča ľahko stráviteľná strava, ale musíme vylúčiť  napr. potraviny, ktoré spôsobujú nadúvanie, ako je kapusta.

2) Citrón

Citrón pôsobí antisepticky a priaznivo pôsobí na posilnenie imunity organizmu. Kyslé produkty ako citrón alebo kiwi stimulujú tvorbu tráviacich enzýmov, vďaka čomu priaznivo ovplyvňujú prácu pankreasu.

Aj v tomto prípade platí varovanie: ide o produkty, ktoré sa odporúča konzumovať  skôr, ako nastanú problémy. V prípade pankreatitídy – citrón je prísne zakázaný práve kvôli vysokej koncentrácii kyselín, ktoré stimulujú sekrečnú činnosť tráviacich žliaz.

3) Oregano

Oregano je cenným zdrojom prírodných antioxidantov. Štúdie na zvieratách ukázali, že oregano dokáže spomaliť pôsobenie pankreatickej amylázy – tráviaceho enzýmu, ktorý sa podieľa na rozklade látok prijímaných s jedlom na zlúčeniny, ktoré dokáže naše telo asimilovať. Oregano tiež znižuje hladinu cukru v krvi, čím pomáha znižovať riziko vzniku cukrovky.

4) Púpava

Pitie púpavového nálevu podporuje správnu činnosť pankreasu. Púpava uľahčuje trávenie tým, že stimuluje tvorbu tráviacich štiav, pomáha aj pri vyplavovaní toxínov z čriev. Jedna štúdia preukázala priaznivý účinok extraktu z listov púpavy na pankreatitídu. Pomáha aj  znížiť opuch.

5) Cesnak

Cesnak má silný protizápalový a antibakteriálny účinok a stimuluje tráviace procesy. Podporuje činnosť pankreasu, primárne pomáha znižovať množstvo cukru v krvi, vďaka čomu stimuluje pankreas k zvýšeniu produkcie inzulínu.

Existujú štúdie, ktoré naznačujú, že zlúčeniny obsiahnuté v cesnaku môžu znížiť riziko rakoviny pankreasu . Odborníci na výživu odporúčajú preventívne pridať dva pretlačené strúčiky cesnaku do jedného z v jedál každý deň.

Aj tu platí upozornenie: pacienti trpiaci chronickou pankreatitídou by mali cesnak vylúčiť zo stravy, napr. kvôli tomu,že cesnak spôsobuje nadúvanie. 

6) Tofu

Tofu je výborným zdrojom nízkotučných bielkovín. Je to vynikajúca alternatíva bravčového mäsa – prebytočný tuk môže viesť k poškodeniu pankreasu. Tofu podporuje regeneráciu tráviaceho traktu a chráni pankreas pred poškodením.

Tofu je jedným z produktov odporúčaných aj v strave ľudí trpiacich pankreatitídou.

Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*