
Nakladané a kvasené uhorky sú skutočným zdrojom vitamínov, ktoré potrebujeme najmä v zime. Ak spozorujete biely alebo zelenkastý povlak podobný plesni, nevyhadzujte ho! Je to len kyselina mliečna, ktorá má priaznivý vplyv na naše zdravie.
1. Pleseň na uhorkách? – biely a zelený kvet
Ak ste nakladali svoje prvé uhorky a po niekoľkých dňoch ste na nich videli bielo-zelený povlak , nemusíte sa báť, tým menej nevyhadzujte starostlivo pripravené poháre. Zmena farby a povlaku nie je nič iné ako kyselina mliečna , teda probiotikum, ktoré uľahčuje trávenie, posilňuje imunitu a zlepšuje činnosť čriev. Kyselina mliečna je biela a po zmiešaní s cesnakom (ktorý sa môže zmeniť na modrastý) dáva zelenkastú farbu.
Pamätajte, že usadenina na uhorkách nie je rovnaká ako šupka v tégliku . Ak si pod uzáverom všimnete číru špinu a pleseň, môžete si byť istí, že uhorky nie sú správne naložené a vo vašej nádobe sa vyvinuli hnilobné baktérie a kvasinky . Zlikvidujte obsah takejto nádoby a umyte a vyvarte samotnú nádobu.
Opýtali sme sa odborníka na výživu, či sa oplatí jesť zákvas a či ho môže jesť každý.
– Samozrejme! Kyslé uhorky majú pozitívny vplyv na zdravie. V kyslých uhorkách je viac kyseliny mliečnej ako v kefíre. Je dôležité starať sa o tráviaci systém. Vďaka vláknine sa urýchľuje peristaltika čriev. Pre mňa je to slovenská super potravina! Kyslé uhorky sú pre každého, no pozor by si na ne mali dávať ľudia s prekyslením a refluxom. Obmedziť ich musia aj ľudia s vredmi. V nakladaných uhorkách je tiež veľa soli, takže ľudia s hypertenziou môžu konzumovať iba obmedzené množstvá – hovorí odborníčka.
Biely a zelený povlak na nakladaných uhorkách
2. Kvasené uhorky v strave – vplyv na organizmus
Kvasené uhorky sú nielen súčasťou vitamínov, ale aj prírodným probiotikom , pretože obsahujú baktérie mliečneho kvasenia, ktoré vznikajú pri kvasení. Kyselina mliečna priaznivo pôsobí na bakteriálnu flóru v črevách a znižuje hladinu zlého cholesterolu.
Stojí za zmienku, že kyslé uhorky sú menej kalorické ako surová zelenina a majú veľa vitamínov B, ktoré regulujú metabolizmus a uľahčujú trávenie bielkovín, tukov a sacharidov. Pravidelné jedenie nakladaných uhoriek vyhladzuje pokožku, posilňuje vlasy a nechty.
Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, uhorky nemajú viac vitamínu C ako čerstvé ovocie, ale sú bohatým zdrojom vitamínov A, C a K, vápnika, fosforu a draslíka.
V procese fermentácie prenikajú všetky vitamíny a minerály aj do šťavy, ktorá sa stáva veľmi cennou. Presvedčili sa o tom ľudia, ktorí pili šťavu z kvasených uhoriek, aby sa zbavili zápchy alebo ktorí deň predtým konzumovali alkohol .
Nakladaná zelenina obsahuje veľa vlákniny, ktorá dodáva pocit sýtosti, vďaka čomu zjeme menej. Uhorky s 98 % pozostávajú z vody – sú skvelým spôsobom, ako hydratovať telo.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply