Úprimná odpoveď onkológa: Prečo ľudia, ktorí vedú zdravý životný štýl, dostanú rakovinu?

Prečo ľudia, ktorí žijú zdravo dostanú rakovinu?

Rakovina je v dnešnej dobe veľmi častým ochorením – podľa štatistík ju 1 z 3 ľudí dostane v určitom okamihu svojho života. Pre mnohých, ktorí vedú zdravý životný štýl, však zostáva otázka nezodpovedaná: Ako to, že som ju dostal?

Dr. Vishal Rao, onkológ a chirurg, sa musel vysporiadať s pacientom, ktorý nefajčil, nepil, jedol zdravo a napriek tomu mu diagnostikovali rakovinu.

Keď sa pacient spýtal lekára „prečo ja?“, zostal na chvíľu bez slov.

Dr. Rao však spomenul, že smrteľné karcinogény nie sú prítomné len v tabakových výrobkoch a spracovaných potravinách. V našom živote je prítomných veľa faktorov, ktoré môžu tiež viesť k rakovine.

Insekticídy

Pre poľnohospodárov sú nevyhnutné pesticídy, pretože chránia rastliny pred škodlivým hmyzom. Vždy však existuje riziko otravy týmto pesticídom a dokonca aj rozvoj rakoviny. Riešením samozrejme nie je odteraz sa vyhýbať ovociu a zelenine, ale skôr prejsť na ekologické výrobky.

Konzervačné látky

Konzervačné látky boli dlho považované za bezpečné a jedlé. Niektoré konzervačné látky, ako je soľ, cukor a rastlinný olej, sa nezdajú byť také škodlivé, však? Nielenže konzervujú potraviny, ale tiež poskytujú telu živiny pri konzumácii v požadovaných množstvách.

S rýchlo sa rozvíjajúcou technológiou však spoločnosti prešli na syntetické konzervačné látky, ktoré dlhodobo konzervujú a chránia potraviny pred znehodnotením.

Neznamená to však, že ich tiež udržujú v bezpečí, pretože tieto  látky nám škodia. Štúdie ukazujú, že syntetické konzervačné látky v potravinách, ako je benzoát sodný a dusitan sodný, môžu spôsobiť rakovinu žalúdka.

Farbivá

Ďalšou klamlivou chemikáliou, ktorá sa vzťahuje na jedlé potraviny, sú potravinárske farbivá. Prírodné potravinárske farbivá, ako je čistá repa / granátové jablko, mrkvová šťava, špenátový prášok, petržlenová šťava, kurkuma, brusnicová šťava a kakaový prášok, sú neškodné. Ale pretože ich trvanlivosť je nízka, takmer sa nepoužívajú.

Potravinársky priemysel začal používať farbivá, ktoré sa vyrábajú z kriedového prášku, pilín, nepovolených farbív, uhoľného dechtu.

Spoločnosti tiež používajú syntetické potravinárske farbivá, aj keď vedia, že spôsobujú dlhodobé zdravotné problémy.

Hygiena

Všetci milujeme jedlo, ktoré sa predáva na ulici. Či už je to chutný párok v rožku, čerstvé hranolky alebo chutný hamburger, vychutnajme si atmosféru. Existujú však zdravotné riziká, ktoré pochádzajú od pouličných predajcov, ako sú znečisťujúce látky z dopravy a znečistenie ovzdušia.

Urýchľovače zrenia

Ako sme už povedali, nebudeme môcť dlho konzervovať zeleninu a  ovocie. Takže keď sa zberajú, ošetrujú sa dozrievajúcimi látkami, ako je acetylid vápenatý a etylén. A nevedomky ich konzumujeme, čím znižujeme priemernú dĺžku života.

Takže teraz, keď poznáte nebezpečenstvo takzvaného „zdravého jedla“, môžete sa opýtať „ako sme sa dostali do tohto bodu?“ Je to jednoduché, ľudstvo všade potrebuje okamžitú službu. Bez ohľadu na to, či ide o kávu alebo hamburger, je potrebný okamžitý servis. Potravinársky priemysel musel nájsť spôsob, ako uspokojiť túto potrebu. Na tento účel bolo potrebné nájsť spôsob, ako predĺžiť životnosť skladovaných výrobkov.

Zdieľajte tieto informácie aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*