Urobte si ju, kým trvá sezóna. Čistí tepny od usadenín, podporuje imunitu, zabraňuje rakovine a infarktu!

Najlepšie júnové ovocie, dezertná ingrediencia v podobe koláčikov, ale to nie je všetko. Jahody možno pripraviť aj ako  liečivu tinktúru, ktorá pôsobí protizápalovo, podporuje imunitu a čistí cievy od usadenín cholesterolu.

1. Nielen najchutnejšie, ale aj najzdravšie ovocie

Každý z nás čaká na červené a sladké jahody celý rok – bez týchto plodov si len ťažko vieme predstaviť letnú sezónu. Ich hlavnou výhodou ale nie je chuť, ale zdraviu prospešné vlastnosti. Sú bohaté na silný antioxidant – vitamín C , ďalej draslík , mangán, kyselinu listovú a vlákninu , zároveň je to nízko sacharidové a nízko kalorické ovocie a obsahujú cenné polyfenoly.

Medzi nimi si osobitnú pozornosť zaslúži kyselina elagováMá antioxidačné, protizápalové a protirakovinové účinky. Štúdie ukázali, že tiež inhibuje rast baktérií Helicobacter pylori, zodpovedných za žalúdočné vredy.

Okrem toho má pozitívny vplyv na lipidový profil a krvný tlak. Vďaka tomuto faktu, ako aj obsahu vitamínu C a draslíka sú jahody skutočnou superpotravinou pre srdce. Jedna štúdia vykonaná výskumníkmi z Harvardu na 100 000 žien ukázali, že len tri porcie jahôd týždenne môžu znížiť riziko srdcového infarktu až o 32 percent.

Preto sa počas sezóny oplatí jesť jahody aj každý deň, mimo sezóny získate to najlepšie z jahôd zo zdraviu prospešnej tinktúry.

 Jahody patria medzi najzdravšie ovocie (Pixabay)

2. Jahodová tinktúra – ako si ju vyrobiť?

Jahodová tinktúra pôsobí na znižovanie cholesterolu a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Vďaka prítomnosti antioxidantov vrátane kyseliny askorbovej môže podporovať imunitu aj v infekčnom období.

Navyše je veľmi jednoduchá na prípravu a ovocie, ktoré zostane po výrobe tinktúry, sa dá úspešne použiť na rôzne dezerty. Pre prítomnosť alkoholu by tinktúru ani ovocie z nej nemali konzumovať deti, mladistvý do 18 rokov a tehotné ženy.

Ingrediencie:

  • 2 kg zrelých jahôd,
  • 2 litre vodky,
  • 0,5 kg cukru.

Postup:

  • Jahody umyjeme, zbavíme stopiek a jemne osušíme.
  • Ovocie preložíme do zaváracieho pohára a zasypeme cukrom, potom necháme 24 hodín odležať, aby pustilo šťavu.
  • Vodku nalejte do pohára s ovocím, zatvorte a nechajte na tmavom a chladnom mieste tri týždne.
  • Tinktúru sceďte cez gázu do fliaš, ovocie odložte.( Môžete po skonzumovať)
  • Tinktúru nechajte vo fľašiach aspoň niekoľko týždňov na tmavom a chladnom mieste. Po uplynutí tejto doby je pripravená na konzumáciu.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*