Tiež sa čudujete, ako preboha môže zápach alebo frekvencia vašich vetrov vypovedať niečo o vašom zdravotnom stave?
Najprv si niečo povedzme o tom ako by vetry mali zapáchať a aké typy rozdeľujeme.
#4. Zapáchajúce vetry
Najčastejšie vypúšťate sírovodík, teda plyn, ktorý sa vo vašom tele vytvorí, keď spracovávate potraviny, ktoré obsahujú síru. Takže, ak ste nedávno zjedli karfiol, fazuľu, mäso, brokolicu alebo mliečne výrobky, tak nemusíte byť prekvapení, keď vaše vetry budú mierne zapáchať.
#3. Extrémne zapáchajúce vetry
Ak budete mať vetry, ktoré sú podľa vás naozaj až extrémne zapáchajúce, tak za to najčastejšie môže nejaký chronický problém. Najčastejšie celiakia, syndróm dráždivého čreva alebo infekcie v žalúdku a črevách.
#2. Vetry bez zápachu
Ak si myslíte, že takéto vetry sú normálne a zdravé, tak máte pravdu! Nie všetky vetry zapáchajú a to platí najmä vtedy, keď prehltnete náhodný vzduch alebo oxid uhličitý, ktorý často nájdete v perlivých nápojoch, ktoré ste vypili predchádzajúci deň.
#1. Časté vetry
Zdravý človek si denne priemerne prdne asi tak 20x. Pokiaľ je ale u vás toto číslo väčšie, tak to určite nie je nič, z čoho by ste si mali zo zdravotného hľadiska robiť ťažkú hlavu. Najčastejšie majú časté vetry ľudia, ktorí často konzumujú ovocie a zeleninu, ktoré je sírnaté. Príjmete tak vyšší podiel sacharidov a cukrov. Vetry sa tiež vyskytujú častejšie po skonzumovaní predovšetkým cibule a cesnaku.
Potravina, vďaka ktorej zabudnete čo sú vetry!
Na vetry existuje jedna skvelá potravina, ktorú keď zaradíte do jedálnička, navždy zabudnete, že vás niekedy nejaké vetry trápili.
Zázvor. Je už známym pomocníkom pri posilnení imunity, ale tiež dobrý spaľovač tukov. Vedeli ste, že pozitívne účinkuje aj pri nadúvaní a plynatosti?
Zázvor má dezinfekčné účinky proti baktériám a vírusom, podporuje krvný obeh, pomáha bojovať pri nevoľnosti a celkovo má pozitívny vplyv na trávenie. Oplatí sa zaradiť ho do jedálnička a mať ho doma stále po ruke.
Čerstvý zázvorový čaj
Potrebovať budete 4 až 6 tenkých plátkov čerstvého zázvoru, 1–2 šálky vody a šťavu z polovica citróna. Čaj zalejte vriacou vodou a nechajte 15 minút lúhovať. Oslaďte ho zdravo, okrem bieleho cukru môžete siahnuť po mede, hnedom cukre, javorovom či agávovom sirupe.
Ak vás príspevok zaujal, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply