V rušnom modernom živote je veľmi často celkom normálne, že ignorujeme, keď sa nám telo pokúša vysielať varovné signály, že mu niečo chýba, či už je to určitý minerál, vitamín alebo iná živina.
Často sa to stáva najmä pri vitamíne B12.
Tento vitamín je rozhodujúci pre tvorbu krvných buniek, zdravie nervov a proteínov kódujúcich nukleové kyseliny. Vážny nedostatok tejto živiny vedie k nenapraviteľnému poškodeniu nervov. Niektoré z príznakov nedostatku vitamínu B12 sú:
- tráviace problémy, ako je zápcha, hnačka, častá plynatosť alebo strata chuti do jedla
- brnenie, necitlivosť, svalová slabosť a problémy s chôdzou
- slabosť, únava, závraty,
- búšenie srdca a dýchavičnosť ,
- bledý alebo zožltnutý tón pleti,
- zlé videnie
Ľudia, ktorí majú s najväčšou pravdepodobnosťou nedostatok vitamínu B12:
1) Ženy v perimenopauze , tehotné alebo dojčiace ženy
Väčšina symptómov, ktoré pociťujú ženy v perimenopauze, ako sú zmeny nálad a únava, pripomína nedostatok vitamínu B12. Je nevyhnutné, aby si tieto ženy nechali skontrolovať hladinu vitamínov.
U tehotných žien môže nedostatok vitamínu B12 viesť k smrti dieťaťa!
2) Ľudia vo veku 50 a viac rokov
Ako starneme, telo stráca schopnosť absorbovať a efektívne využívať vitamíny z potravy. Ľuďom starším ako 50 rokov sa odporúča kontrolovať hladinu vitamínu B12 a v prípade potreby ho doplniť.
3) Osoby s poruchami imunity, ako je Gravesova choroba alebo lupus
V prípade autoimunitných porúch, ako je lupus, bunky napádajú tkanivá tela, nie „cudzích útočníkov“. To ovplyvňuje schopnosť tela absorbovať vitamíny a minerály z potravy.
4) Vegetariáni
Vzhľadom na to, že vitamín B12 sa nachádza v živočíšnych bielkovinách, vegáni a vegetariáni by určite mali užívať doplnky výživy, aby sa vyhli nedostatku. Ohrození sú aj ľudia s narušeným tráviacim systémom a absorpčnou schopnosťou. To zahŕňa Crohnovu chorobu, celiakiu, atrofickú gastritídu, stenčenú výstelku žalúdka a zhubnú anémiu.
Ako prirodzene predchádzať nedostatku
Dobrou správou je, že nedostatku vitamínu B12 možno predísť zdravou a dobre vyváženou stravou založenou na mliečnych výrobkoch, vajciach, morských plodoch, mäse a hydine. Vegáni a vegetariáni, ktorí jedia minimálne množstvo mliečnych výrobkov a vajec, by mali zvážiť konzumáciu veľkého množstva obilnín obohatených o B12 a užívanie prírodných doplnkov.
Zdieľajte tieto informácie aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply