Každý z nás sa môže dožiť až o 10 rokov dlhšie, stačí urobiť jednoduchú zmenu stravy!
Vedci porovnali typickú západnú stravu s tým, čo nazvali „optimálnym“ stravovacím vzorcom. Závery boli prekvapivé – radikálna zmena typickej európskej či americkej stravy môže predĺžiť život o 13 rokov. Je tu jedna podmienka: čím skôr zavedieme úpravy do výživového plánu, tým lepšie výsledky.
1. Diéta, ktorá predlžuje život až o desaťročie
„Jedlo je základom zdravia a odhaduje sa, že rizikové faktory súvisiace so stravou spôsobujú každoročne 11 miliónov úmrtí na celom svete,“ píšu vedci v PLOS Medicine.
Červené mäso a vysoko spracované potraviny majú významný vplyv na zdravie(Getty Images)
Nórski vedci pozorne sledovali stravu typických Britov alebo Američanov. Ukázalo sa, že v ich jedálničku nie sú žiadne strukoviny ani orechy, zeleniny a ovocia je tiež príliš málo, ale až 50 percent príliš veľa mliečnych výrobkov a veľa sladených nápojov a rafinovaných uhľohydrátov .
– Spracované potraviny, najmä spracované mäso, sú mimoriadne škodlivé. WHO pred tromi rokmi vydala vyhlásenie, že takéto mäso je skutočne karcinogénne – komentuje výsledky štúdie doktorka Hanna Stolińska, odborníčka na klinickú výživu, autorka vedeckých a populárno-vedeckých článkov a kníh súvisiacich s výživou pri autoimunitných ochoreniach v rozhovore s WP abcZdrowie.
Vedci potom túto diétu porovnali s tzv „optimálnou“ stravou, obmedzenie červeného mäsa a spracovaných potravín v prospech zeleniny, ovocia, strukovín alebo celozrnných výrobkov, orechov a rýb.
Vedci odhadli, že trvalá úprava stravy môže priniesť veľkolepé efekty v podobe predĺženia života o desaťročie alebo aj dlhšie. Výskumy ukazujú, že ak 20-ročný Európan alebo Američan zmení stravu na optimálnu, môže si predĺžiť život až o 13 rokov. Zaujímavé je, že zmeny v stravovaní neskôr v živote sú tiež prospešné. Prechod na „optimálnu“ stravu vo veku 60 rokov nám môže poskytnúť 8-9 rokov života navyše.
„Ak by 20-ročný mladík zvýšil spotrebu strukovín z 0 g denne na 200 g denne (čo zodpovedá jednej veľkej miske šošovicovej polievky), mohol by žiť takmer o dva a pol roka dlhšie,“ píšu vedci.
Vedci vytvorili online kalkulačku , ktorú, ako poznamenali, môžu využiť lekári aj laici, aby zistili, koľko získame zmenou stravovania a čo to v praxi znamená.
2. Ako mäso a spracované potraviny ovplyvňujú zdravie?
Jedna štúdia v British Medical Journal (BMJ) zistila, že konzumácia mäsa bola spojená s vyšším rizikom ischemickej choroby srdca . Vedci tento záver založili na takmer 30-ročnej štúdii s viac ako 40 000 ľuďmi.
– Ľudia, ktorí jedia spracované potraviny, majú väčšiu pravdepodobnosť kardiovaskulárnych ochorení , rakoviny, zápalov v tele, problémov s kĺbmi. Štúdie ukázali, že strava bohatá na živočíšne bielkoviny a konkrétne na mäso spôsobuje aj rýchlejšie starnutie organizmu – hovorí doktorka Stolińska.
Konzumácia vysoko spracovaných potravín je problém, ktorý narastá už roky a môže postihnúť aj ľudí, ktorí vedome vylúčili mäso zo svojho jedálnička.
– Ľudia, ktorí sa vzdávajú mäsa, si musia dávať pozor, aby nespadli do pasce – mnohé náhrady zeleniny na pultoch obchodov a v chladničkách sú tiež vysoko spracované produkty. A naša strava by mala pozostávať najmä z nespracovaných produktov – hovorí odborník. – Výrobcovia spĺňajú očakávania a vytvárajú produkty s dobrým zložením, na takýchto náhradách nie je nič zlé, ale základom stravy by mala byť vždy nespracovaná strava – dodáva.
3. Najlepšia diéta na svete
V rebríčku stravovania je už nejaký čas na vrchole stredomorská strava, nasledovaná diétami ako vegetariánstvo a flexitariánstvo .
– Toto je veľmi dobrý model výživy – hovorí odborník na výživu o diétach, ktoré vylučujú mäso. – Nikto nikoho nenúti stať sa vegetariánom alebo vegánom a pre nepresvedčených je tu jeden z najzdravších modelov, teda flexitariánstvo, ktoré umožňuje príležitostnú konzumáciu kvalitného mäsa. Kľúčové je však obmedziť mäso v prospech zvýšenia ponuky strukovín , ktorých máme na výber veľa – vysvetľuje.
Existuje aj diéta „modrej zóny“ Dan Buettner, zakladateľ projektu Blue Zones, vykonal prieskum v piatich častiach sveta s najvyšším percentom storočných a starších ľudí. Sú to Loma Linda v Kalifornii, Nicoya v Kostarike, Sardínia v Taliansku, Ikaria v Grécku a Okinawa v Japonsku. Čo je základom stravy obyvateľov týchto odľahlých častí sveta? Prevaha rastlinných produktov, malé množstvo mäsa, cukru a spracovaných produktov.
– Strava bohatá na prírodné produkty, na strukoviny, v primeranom množstve orieškov znižuje riziko civilizačných chorôb, ktoré sú dnes našou pliagou a na ktoré umierame . Hovorím o kardiovaskulárnych ochoreniach. Stále je to číslo jeden, nasleduje rakovina. Ľudí s inzulínovou rezistenciou a cukrovkou, ochoreniami štítnej žľazy, endometriózou a hormonálnymi poruchami, ale aj črevnými ochoreniami je čoraz viac – zhŕňa zdravotné problémy Európanov doktorka Stolińska.
Čo si o tom myslíte? Napíšte nám do komentára! Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply