Veľa ľudí ho považuje za jed, preto ho nekupuje. Odborník na výživu ale tvrdí, práve toto jedlo je plné vitamínov a minerálov, je dobre na na vlasy, nervový systém a pečeň!
Doktor Perišić tvrdí, že kuracia pečeň je výborná aj na vlasy, nervový systém a pečeň!
Mnoho odborníkov na výživu odporúča svojim pacientom, aby zo stravy vylúčili kuraciu pečeň , ktorá sa často nazýva jed, pretože obsahuje veľa tuku. Starší ľudia však tvrdia, že je výborná na prekrvenie. Všetky dilemy okolo tohto jedla vyriešil práve doktor Vojislav Perišić.
Lekár sa domnieva, že túto potravinu by sme v žiadnom prípade nemali vylučovať z našej stravy, pretože prináša nášmu telu množstvo výhod, no veľmi dôležitý je spôsob jej prípravy.
– Komu nechutí, predpokladám, že nebola dobre pripravená. Veľa ľudí robí chybu, že pri jej príprave nepoužíva jablčný ocot. Ak ju 20 minút pred prípravou premyjeme jablčným octom, potom všetky chemikálie (ktoré spôsobujú jej horkosť) sa z nej vylúhujú sa a bude tak, ako má byť – hovorí Dr. Perišić.
Konkrétne poprel tvrdenia, že kuracia pečeň obsahujú veľa tuku, ktorý spôsobuje výskyt cholesterolu.
– Cholesterol je tvorený našou pečeňou. Všetko závisí od toho, ako funguje naša pečeň. To kuracia pečeň neovplyvní. O tom niet pochýb. Je úplne bezpečné ju podávať deťom. Nie je čas aby nahromadila toxické chemické zlúčeniny, ktoré by vážne ohrozili zdravie. Všetok nadbytok toho, čo nie je dobré, pečeň vyhodí. Je tu len jeden problém, ako ju pripraviť, aby nezhorkla. Ale v tom nám pomôže spomínaný jablčný ocot. – vysvetlil.
A dodal, že pečienka má v sebe horkosť len vtedy, ak nie je správne pripravená.
– Horkosť znamená, že nie je dobre pripravená. Ak kuracia pečeň nebola ošetrená jablčným octom bude horká bez ohľadu na to, ako ju pripravíte. Okrem železa, skvelého pri anémii, má vysoký obsah mangánu. Moderné prípravky na anémiu musia mať mangán. Je veľmi dôležité, že v tom spočíva výhoda kuracej pečene – povedal Dr. Perišić.
Je však dôležité poznamenať, že hovädzie, ovčie a iné pečene sú veľmi škodlivé a nikdy by sa nemali používať.
– Dochádza v nich k hromadeniu ťažkých kovov počas života zvieraťa, ktoré sa z nich nedajú odstrániť – hovädzie, baranie, bravčové mäso. Nikdy by sa nemali používať. – povedal gastroenterológ.
Podľa tohto odborníka má táto potravina priaznivý vplyv na nervový systém , pokožku, pečeň a mozog, pretože je plná vitamínov a minerálov.
– Dvakrát týždenne nič nepokazí. Dostanete dostatok vitamínu B12, ktorý je dôležitý. Žiadne nebezpečenstvo nehrozí. Čítal som štúdiu, kde 140 deťom podávali jednu dávku kuracej pečene každý deň. Boli úplne zdravé. Kuracia pečeň je dobrá, pretože má integrálne zložky ovplyvňujúce nervový systém, kožu, pečeň, mozog a má veľa vitamínov. Mali by sme ju jesť dva až trikrát týždenne, my aj deti – zdôraznil gastroenterológ.
Doktor Perišić podrobne vysvetlil postup prípravy kuracej pečene.
– Trošku sa zohreje v prevarenej vode, potom sa dá na pol hodiny do jablčného octu a potom ide na prípravu – žĺtky, trocha múky a trocha korenia. Zlepšenie chuti jedla u detí je veľmi dôležité. Dajte na ňu veľmi málo drveného korenia. Soľ nepoužívajte veľa, zaťažuje obličky. To môže podráždiť žalúdok, ale ak to nepreženieme, nedôjde k podráždeniu – uzatvára lekár.
Jedávate kuraciu pečeň alebo sa jej vyhýbate? Napíšte nám komentár…
Zdieľajte tento príspevok aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply